Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

Ειχα δει την Ανω Τιθορέα σε αφιέρωμα.....

στο Γεωτρόπιο και είχα εντυπωσιαστεί από τις φωτογραφίες του χωριού.Μετά διαβασα γιαυτην στο Αθηνόραμα.
Ετσι ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα είπαμε αντί να ψήνουμε και να λερώνουμε και μετά να καθαρίζουμε ,να παμε στην Ανω Τιθορέα μια και ειναι πολύ κοντά στο Θεολόγο.
Είναι ένα παραδοσιακό πανέμορφο χωριο σκαρφαλωμένο στην ανατολική πλαγια του ακόμη χιονισμένου Παρνασού μεσα στα έλατα και τα τρεχούμενα νερα και τόσο ανηφορικό που οι εξώπορτα του ενός σπιτιού είναι στο υψος της ταράτσας του διπλανου σπιτιού!!!!
Φαγαμε στο στεκι του Γιαλά πεντανόστιμα και πεντακάθαρα, πήγαμε βόλτα στο γεροπλάτανο της πλατείας, το μοναστήρι και τον αρχαιολογικό χώρο, λιγο πιο κάτω στη σπηλια του Οδυσσέα Ανδρούτσου και κατσαμε με το ζορι σχεδον στις υπαίθριες ψησταριες των κατοίκων για ένα κρασι.
Είναι πατριδα της Ελένης Καραίνδρου, του Φιλοποίμενα Φίνου, του Αρεοπαγίτη Γρίβα που έγινε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός το 1989 και πολλών άλλων φωτογραφίες και γράμματα των οποιων μπορείτε να δείτε σε ένα αυτοσχέδιο μουσειο-μνημείο απεναντι από την ταβέρνα του Γιαλά!!!
Πρόκειται για ένα παλιο μαγαζί ανοιχτο όλη μερα όπου μεσα ο καθενας που έχει φωτογραφίες, δημοσιεύματα, γραμματα και ότι άλλο νομιζει πως μπορεί να εκτεθεί και αφορά στην ιστορία του χωριού,απλά το κολλάει στους τοίχους!!!
Επειδη δε το χωριό υπέφερε στην Κατοχή αλλά και στον Εμφύλιο υπάρχουν στους τοίχους τα ονοματα των εκτελεσθέντων, γράμματα στις οικογένειές τους,φωτογραφίες τους,προσωπικά τους αντικείμενα.....
Νομίζω πως αυτο το αυτοσχέδιο μουσείο-μνημείο δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον στο πανελληνιο!!!
Να πάτε αμα βρεθειτε απο κει.
Οι φωτογραφίες δεν ειναι και πολύ επαγγελματικές αλλά όπως ξερετε ερασιτέχνης ειμαι σε όλα μου!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: