Σάββατο, Μαρτίου 11, 2023

Συναισθηματική αυτο-κακοποίηση; Ναι, υπάρχει!

 

-Συναισθηματική αυτο-κακοποίηση;

-Ναι, υπάρχει και ούτε φαίνεται ούτε ακούγεται!
 
-Η συνομιλία με τον εαυτό μας έχει μια τεράστια δύναμη.Μπορεί να τον γκρεμίσει στα Τάρταρα μπορεί να τον ανεβάσει στον ουρανό , μπορεί να τον κακοποιήσει συναισθηματικά και να τον ρίξει στην κατάθλιψη μπορεί όμως να του δώσει συναισθηματική δύναμη και αυτοπεποίθηση.
 
-Πού οφείλεται λοιπόν η συναισθηματική αυτο-κακοποίηση; Γιατί αυτο-προκαλούμε συναισθηματικό πόνο;
-«Η αυτο-ομιλία μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές, αλλά μπορεί να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία», λέει η Sarah Epstein Books εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Ντάλας του Τέξας.
 
-Μερικοί παράγοντες:
1)Τα παιδικά μας χρόνια.
Αν ενήλικες με επιρροή πάνω μας ατόμων όπως δάσκαλοι ή παιδαγωγοί ή ακόμα και οι γονείς μας ήταν συναισθηματικά καταχρηστικοί με εμάς ή αμελείς, είναι πολύ εύκολο οι φωνές τους να παραμείνουν ζωντανές μέσω της αυτο-ομιλίας μας χωρίς να το έχουμε προσέξει!
2)Η Τελειομανία
Αν έχουμε τέτοιες τάσεις ακόμα και μικρές αποτυχίες ή κάποια λάθη τα θεωρούμε καταστροφικά , απογοητευόμαστε με την απογοήτευση να συνοδεύεται από έναν σκληρό εσωτερικό κριτικό!
3)Οι προηγούμενες σχέσεις μας.
Αν μια σχέση μας με έναν φίλο ή σύντροφο περιείχε συναισθηματική κακοποίηση, αυτό μπορεί να διευκολύνει την αποδοχή της ίδιας μεταχείρισης από τον εαυτό μας!
4)Οι συνθήκες ψυχικής υγείας
Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε κακοποιητική αυτο-ομιλία, όπως δείχνει αυτή η έρευνα της Sarah Epstein.
 
-Πώς την αναγνωρίζουμε;
-Περιλαμβάνει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, βρισιές , χαμηλή αυτοεκτίμηση, κόμπλεξ κατωτερότητας, αυτο-αμφισβήτηση, αρνητικές σκέψεις, υψηλούς στόχους που δεν επιτυγχάνονται, αποτυχίες στην απόδοση, μη ανταπόκριση στα πρότυπα ή τους στόχους, άκαμπτες νοοτροπίες που δεν αφήνουν περιθώρια, εστίαση στα αρνητικά μιας κατάστασης, σκληρή κριτική, απειλές στον εαυτό μας ,ρίψη όλων των ευθυνών στον εαυτό μας σε καταστάσεις εκτός ελέγχου.
 
-Αλλάζει αυτή η συνήθεια;
-«Η αλλαγή αυτής της υβριστικής προς τον εαυτό μας συνήθειας , της αυτο –κακοποιητικής, είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο και συνεχή προσπάθεια» τονίζει η Sarah Epstein.
-Σημασία έχει να αναρωτηθούμε από πού προέρχεται η βλαβερή αυτο-συζήτηση, καθώς και να μάθουμε την προέλευση αυτών των λέξεων που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποσυνδεθούμε από αυτές.
 
-Λοιπόν τί κάνουμε;
-Ας αναρωτηθούμε: «Τίνος φωνή ακούω όταν θυμώνω με τον εαυτό μου και τον πληγώνω;»
 
-Από την απάντηση που θα δώσουμε εξαρτάται η συναισθηματική μας δύναμη και ισορροπία.
 
Απόδοση από το psychcentral.com