Κυριακή, Φεβρουαρίου 11, 2007

Βρε καλά που υπάρχουν και οι Σύλλογοι!!!!

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων :Η μεγάλη αμαρτία!

Κάποια μέρα διάβαζα σε ένα blog ,τώρα δε θυμάμαι που, για το πόσο έχει αλλαξει η πορεία του κόσμου χάρη στην ύπαρξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Εγώ θα προσθέσω και αυτό.

Καλά που υπάρχουν και οι Σύλλογοι!!

Είμαι Γραμματέας σε έναν Περιβαλλοντικό Σύλλογο παραλιακής περιοχής, κάπου 140 χλμ μακριά από την Αθήνα, για την ακρίβεια Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος.

Συνήθως όταν πηγαίνεις σε μια περιοχή να αγοράσεις οικόπεδο και να φτιάξεις εξοχικό ,σε τραβάει πρώτα η θάλασσα ,ο περιβάλλων χώρος, η θέα, τα σπίτια που βλέπεις γύρω σου, οι προσβάσεις ……

Ε αυτά φτάνουν .Αλλωστε οι επισκέψεις που κάνεις παρέα με το μεσίτη δεν είναι και για χόρταση. Πας βλέπεις, γυρίζεις λίγο το μέρος να το δεις, συμφωνείς στην τιμή….και το πήρες.

Μετά αρχίζεις τον αγώνα για το χτίσιμο…..το φτιάχνεις όπως το θες ή καλύτερα στο φτιάχνουν όπως το θέλουν οι μαστόροι..

διότι έτσι ξέρουν και έτσι καταλαβαίνουν…

τους λες έτσι το θέλω…στο φτιάχνουν αλλιώς …

και μετά σου λένε: «Μα έτσι δε μου είπες πως το θες;»

Αντε να το χαλάσεις μετα.

Και αφού λοιπον φτιάξεις το σπίτι και το κατοικήσεις αρχίζεις να βλέπεις τα ελαττώματα ,πρώτα του σπιτιού και μετά της περιοχής.

Στο μεταξύ έχουν περάσει κάποια χρόνια …..

Και βλέπεις ξαφνικά να γίνεται μια βιοτεχνία τσιμεντόλιθων ή να ανοίγει ένα χοιροστάσιο.

Μα καλά λες ..πώς διάολο άφησαν μέσα σε μια τουριστική περιοχή να γίνει τσιμεντάδικο ή χοιροστάσιο;;;;Ποιος τούδωσε την άδεια;;;

Εκεί που υπάρχει μια γραφική προβλήτα για τα ψαροκάικα βλέπεις ξαφνικά ( και λέω ξαφνικά διότι το χειμώνα μπορεί να κάνεις και 3 μήνες να πας στο εξοχικό) ένα λιμενοβραχίονα όπου μεταφέρονται με μικρά εμπορικά π.χ. πρώτες ύλες ή χημικά.

Μα καλά λες..πώς διάολο γίνεται μέσα σε μια τουριστική περιοχή να μπαινοβγαίνουν εμπορικά;;;;Ποιος το άφησε να γίνει;;;

Και αρχίζεις να ρωτάς..το πώς και το γιατί…και παίρνεις την απάντηση:

«Όλα νόμιμα έγιναν! Αφού έγιναν και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!»

Να λοιπόν η μπανανόφλουδα.!!

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τα σκυλιά δεμένα

Η μεγάλη απάτη!!Ο υπ`αρ.1 βιαστής του Περιβάλλοντος!

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι….

Κάθε έργο ή δραστηριότητα…από ψησταριά και περίπτερο μέχρι πυρηνικό εργοστάσιο και αεροδρόμιο…για να γίνει πρέπει πρώτα να γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να εκτεθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον από την κατασκευή του έργου και να ΄ληφθούν μέτρα για την αποκατάστασή του και στη συνέχεια για την Προστασία του.

Στη συνέχεια η Μελέτη αυτή η οποία συντάσσεται βάσει κάποιου ερωτηματολογίου, μαζί με πολλά άλλα δικαιολογητικά κατατίθεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στις κατά τόπους Περιφέρειες(ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το έργο) για να εγκριθεί και να εκδοθεί η άδεια.

Ο επιχειρηματίας τώρα που θέλει να κατασκευάσει π.χ. ένα εργοστάσιο πλαστικών σε μια περιοχή πρέπει πρώτα να κάνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου μέσα θα περιγράψει πως ακριβώς θα γίνει το έργο αυτό, τι συνέπειες θα έχει στο Περιβάλλον και τι μέτρα θα πάρει για να το προστατέψει.

Βρίσκει λοιπόν ένα γραφείο Μελετών στο οποίο αναθέτει την εκπόνηση της Μελέτης. Το γραφείο φτιάχνει τη Μελέτη κατά παραγγελία του πελάτη και γράφει μέσα –για να μη σας κουράζω-ότι θέλει!

Αποτέλεσμα να βλέπεις ότι ένα εργοστάσιο πλαστικών όχι μόνο δε θα βλάψει το Περιβάλλον αλλά θα το ωφελήσει κιόλας!!!

Από εκεί και πέρα όλα είναι εύκολα.

Τη στέλνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στην Περιφέρεια.

Οι αντίστοιχες διευθύνσεις Περιβάλλοντος που πολύ λίγο τις νοιάζει αν θα υποστεί βλάβη ή όχι η περιοχή π.χ. Σουβλίτσα Κερκύρας που ούτε ξέρουνε που πέφτει αλλα και που ούτε τους ενδιαφέρει, εγκρίνουν τη Μελέτη.

Πολλές φορές μάλιστα οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος είναι και συνεργάτες με τα μελετητικά γραφεία οπότε είναι οι ίδιοι που φτιάχνουν τις Μελέτες!!!!!!!!!

Στη συνέχεια η μελέτη αυτή πηγαίνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής. Ανίδεοι οι περισσότεροι Νομάρχες και Νομαρχιακοί σύμβουλοι την εγκρίνουν!!!

Σου λέει ..αφού είπε ναι το ΥΠΕΧΩΔΕ.. άρα εντάξει θα είναι….

Και το έγκλημα είναι έτοιμο!

Εκτός….

εκτός και αν υπάρχει κάποιος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος που έχει τα μάτια και τ`αυτιά του ανοιχτά. Και κάνει παρέμβαση!

Δηλαδή ζητήσει τη μελέτη, τη διαβάσει,βρει τα σημεία που δεν είναι σωστά και ζητήσει να ξαναγίνει !

Ε τότε κάτι μπορεί να σωθεί!!!Κάποια μέτρα σωστά για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να ληφθούν!!!

Αλλιώς ….

11 χρόνια ασχολούμαστε στο Σύλλογο με Περιβαλλοντικά θέματα.

Τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος έγιναν μέσα από τις Μελέτες για την Προστασία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: