Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2023

Μνήμη Γιώργου Τσαγκάρη.

 Ας μείνουμε λίγο ακόμα στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Η Μαίρη Πρωτογήρου της “Ελευθεροτυπίας” έγραψε στις 19 Ιουλίου 1994 τα παρακάτω για το Τρίτο της νέας εκκίνησης.

“Αν η ΕΡΤ γεννά πράγματα, ακόμα κι όταν δεν εντάσσονται απολύτως στο τυπικό περιεχόμενο της στήλης, η στήλη δικαιούται να τα δοξολογεί. Ναι, τόσο πολύ. Δοξολογεί. Η ΕΡΤ γεννά. Ποια; Η στείρα, η ανοργασμική, που από πότε έχει να μας κάνει κόρτε, από πότε έχει να τη φλερτάρουμε;

Τρίτο πρόγραμμα, Γιώργος Τσαγκάρης. ‘Ενας γάμος από έρωτα και οι γλύκες του μας τρελαίνουν. Μια σχέση που στον ενθουσιασμό της λάμπει. Αξίζει να τη στηρίξουμε εγκωμιάζοντάς την γιατί και το κάλλος της για να θάλλει ζητεί την επιβράβευση. Ο Γιώργος Τσαγκάρης που ήρθε στο Τρίτο με τον επιτυχημένο του δίσκο ανά χείρας, δεν ήρθε να διαχειρισθεί. ‘Ηρθε να δημιουργήσει. Είχε την τύχη να αποκτήσει τους πολύτιμους πομπούς που έτη και έτη είχαν αποστερήσει από το Τρίτο, “πολιτικές”, αφήνοντας το βωβό και στέρφο, έκανε την καλή κίνηση, ξανάφερε το Τρίτο στη μόδα. Θα μπορούσε να ‘χε κτίσει υπομονετικά, ψηφίδα ψηφίδα το πρόγραμμά του, να περιμένει να το ανακαλύψουν, να συγχρονιστούμε μαζί του, να το βάλουμε κάποτε στη ζωή μας. ‘Οχι, θέλησε κάτι στα γρήγορα. Θέλησε να μας κατακτήσει. Coup de foudre. Και βγήκε τσάρκα αυτό και η μουσική του. Βγήκε η συναυλία στο σεργιάνι, το πρωί της Κυριακής, φύσαγε στον Εθνικό Κήπο, όλα καθαρά και πράσινα και οι Αθηναίοι να συρρέουν στην καρδιά της ναρκωμένης πόλης μαγεμένοι.

Χρόνια και ζαμάνια είχε η ΕΡΤ να φτιάξει κάτι και να δώσει θέμα συζήτησης της επομένη. Χρόνια, να ‘ναι πρωτοποριακή. Μια παρουσία αποχαυνωτική, αποθαρρυντική ως τώρα, μας είχε ρίξει σε αγκαλιές που ναι, δεν λέω, μας διήγειραν, όμως όχι, όχι, δεν μπορούσαμε να τις ερωτευτούμε.

Και μη νομίζετε, υπάρχουν κι άλλα όμορφα πράγματα που φέρνει για χάρη μας. Το φεστιβάλ του Μπάιροϊτ από τις 25 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου, το φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ ολόκληρο τον Αύγουστο, παραστάσεις από το φεστιβάλ του Μοντπελιέ, κι άλλα σπουδαία και μεγάλα. Είχαμε ακούσει και πέρυσι ζωντανές παραστάσεις από το την Μετροπόλιταν ‘Οπερα και τη σκάλα του Μιλάνου, αλλά αυτό που γίνεται φέτος παλιρροϊκά μπήκε στη ζωή μας και μας έχει ξεσηκώσει”.

Καλή σας ακρόαση!