Σάββατο, Αυγούστου 19, 2023

Ποιο είναι το όνομά σας;

 Ποιο είναι το όνομά σας;
Μια αρκετά συνηθισμένη ερώτηση που πιθανότατα θα απαντήσουμε εκατοντάδες ή ίσως χιλιάδες φορές στη διάρκεια της ζωής μας και που μπορεί επίσης να αποκαλύψει περισσότερα από όσα φαντάζεστε για την ανθρώπινη ψυχολογία μας.

 
Τί μπορεί να αποκαλύψει το όνομά σας για εσάς;
Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ονόματα που μας δίνονται μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά μας, τις μεγάλες αποφάσεις ζωής μας, ακόμα και την εμφάνισή μας.
Δείτε τι προτείνουν οι μελέτες.
-Τα ονόματα μπορούν να αποκαλύψουν πολιτιστικές αξίες και πολιτιστικές αλλαγές,
-Τα ονόματά μας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την προσωπικότητά μας .
-Τα ονόματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν σημαντικές αποφάσεις ζωής, αν και αυτός ο ισχυρισμός είναι πιο αμφιλεγόμενος..
Τα ονόματα ως στερεότυπα
Τι τύπος ανθρώπου έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε κάποια που ονομάζεται για παράδειγμα Μary; Ερευνες αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποιούμε ονόματα για να συμπεράνουμε πληροφορίες, συχνά στερεότυπες, σχετικά με την εθνικότητα και την κοινωνική τάξη των άλλων. Σε μια σειρά πειραμάτων που περιελάμβαναν χιλιάδες συμμετέχοντες, ο Crabtree και οι συνεργάτες του (2022) έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να μαντεύουν ότι οι στόχοι ανθρώπων με ονόματα που είναι πιο κοινά στους Ευρωαμερικανούς, όπως το "Μary", είναι υψηλότεροι τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο εισόδημα από τους στόχους ανθρώπων με ονόματα όπως "Samuel" που είναι πιο συνηθισμένοι στους Αφροαμερικανούς. Τα ονόματα που είναι πιο κοινά μεταξύ των Λατινοαμερικανών συνδέθηκαν με το χαμηλότερο αντιληπτό εισόδημα και τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης κατά μέσο όρο. Αντίθετα, τα ονόματα που είναι πιο κοινά μεταξύ των Ασιαμερικανών συνδέθηκαν με τα υψηλότερα αντιληπτά επίπεδα εκπαίδευσης και επίπεδα εισοδήματος συγκρίσιμα με εκείνα με ονόματα κοινά μεταξύ των Ευρωαμερικανών.
Ονόματα και Πολιτισμός
Τα ονόματα μπορούν να μας πουν κάτι για τον πολιτισμό και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές μελέτες για τον εντοπισμό γεωγραφικών παραλλαγών στις αξίες και τις πολιτισμικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Αρκετοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η επιλογή ενός σχετικά μη δημοφιλούς έναντι ενός δημοφιλούς ονόματος μπορεί να υποδηλώνει μια προτίμηση για μοναδικότητα — ουσιαστικά, έναν τρόπο να βοηθήσετε το παιδί σας να ταιριάζει ή να ξεχωρίζει. Και πράγματι, σε μέρη του κόσμου όπου ο ατομικισμός είναι υψηλότερος, το ίδιο είναι και το ποσοστό των παιδιών που λαμβάνουν σχετικά ασυνήθιστα ονόματα (Ogihara, 2023; Varnum & Kitayama, 2011; 2022). Mια ανάλυση της Σκανδιναβικής απογραφής και των αρχείων μετανάστευσης υποδηλώνει ότι τα άτομα με λιγότερο κοινά ονόματα ήταν πιο πιθανό να μεταναστεύσουν ιστορικά (Knudsen, 2019). Οι αλλαγές στην ονομασία μπορεί επίσης να σηματοδοτούν αλλαγές στις πολιτιστικές αξίες με την πάροδο του χρόνου.
Επίσης τα ονόματα μπορεί να συνδέονται με αυτό που είναι γνωστό ως «κουλτούρα τιμής» , ένα σύνολο κανόνων και αξιών κοινών στον αμερικανικό Νότο που τονίζουν τη σημασία της φήμης και της υπεράσπισης της φήμης μέσω της επιθετικότητας (Nisbett, 2018). Μια ανάλυση δημοφιλών ονομάτων από τον Brown και τους συνεργάτες του (2014) υποδηλώνει ότι τα πατρώνυμα (το να δίνουν σε ένα παιδί το μικρό όνομα του πατέρα του) είναι πιο συνηθισμένα σε πολιτείες όπου η κουλτούρα τιμής είναι πιο κυρίαρχη όπως για παράδειγμα George Bush Jr.
Τα ονόματά μας είναι το πεπρωμένο μας;
Περιέργως, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μοιάζουμε με τα ονόματά μας. Όταν ζητήθηκε από ανθρώπους και υπολογιστές να μαντέψουν από μια χούφτα ονόματα ποια αντιστοιχούσε σε μια φωτογραφία του προσώπου ενός ατόμου, το έκαναν με ποσοστό επιτυχίας πάνω από το μέσο όρο (Zwebner et al., 2017), ένα φαινόμενο που οι ερευνητές προτείνουν μπορεί να οφείλεται σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία όταν δηλαδή μια λάθος πεποίθηση, όσο ισχυρή και να είναι, να μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να φερθούν αναλόγως ώστε να την επιβεβαιώσουν!
Τα ονόματά μας μπορεί επίσης να επηρεάσουν το πού θα καταλήξουμε να ζούμε και το είδος της σταδιοδρομίας που ακολουθούμε. Σε μια σειρά μελετών, ο Pelham και οι συνεργάτες του (2002) διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ονομάζονταν Βιρτζίνια, σε αντίθεση με τη Μίλντρεντ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν στη Βιρτζίνια Μπιτς. Οι «Mildreds», από την άλλη πλευρά, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις «Virginias» να ζήσουν στο Milwaukee.
Αποτελέσματα σαν αυτά υποδηλώνουν ότι τα ονόματά μας μπορεί να διαμορφώσουν αυτές τις επακόλουθες αποφάσεις ζωής μας . Κάποιοι ερευνητές διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν στην πραγματικότητα τα ονόματα οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα. Σε μεταγενέστερη εργασία όμως , οι Pelham και Mauricio (2014) βρήκαν πιο ισχυρά τα αποτελέσματα ότι τα επώνυμά μας μπορεί να επηρεάσουν τις επιλογές σταδιοδρομίας.
Συμπερασματικά
Τα ονόματα δεν είναι μια τυπική μεταβλητή στην ψυχολογική επιστήμη, και τα περισσότερα δημοφιλή βιβλία για τα ονόματα έχουν ελάχιστη σχέση με την επιστήμη. Ωστόσο, η μελέτη των ονομάτων μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για φαινόμενα που κυμαίνονται από την πολιτισμική αλλαγή έως τα στερεότυπα. Τα ονόματά μας μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις που διαμορφώνουν όχι μόνο τις αντιλήψεις των άλλων για εμάς, αλλά και την προσωπικότητά μας και (ίσως) τις επιλογές μας για το πού να ζήσουμε και τι σταδιοδρομία να ακολουθήσουμε.
 
Απόδοση από το PsychologyToday
 
ΥΓ Δηλαδή τώρα εγώ με το "Νανά" τί θα πρέπει να σκέφτομαι;😄