ΤΕΤΑΡΤΗ 7-9 μμ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ
www.spirtowebradio.com


Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2009

Πρασινοδομία για μια πιο πράσινη Αθηνα
Επειδη έχω γεννηθει και μεγαλώσει σε πολυκατοικία της Κυψέλης και ξερω πολύ καλά τι θα πει να "βλέπει" η κρεβατοκαμαρά σου στον ακάλυπτο, θεωρω κορυφαια αυτη την κίνηση του Νικήτα Κακλαμάνη

"Ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να συστήσει και ειδική υπηρεσία, την «πρασινοδομία» κατά το πρότυπο της πολεοδομίας, η οποία θα ελέγχει αν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού [Γ.Ο.Κ.] για τους ακάλυπτους.

Εκτιμάται ότι αν φυτευτούν όλοι οι ακάλυπτοι χώροι της πρωτεύουσας μπορεί να προστεθεί πράσινο δύο φορές όσο εκείνο του Εθνικού Κήπου.

Υπάρχουν μερικές περιοχές της Αθήνας όπου από την μία είναι το τσιμέντο, η κίνηση, τα καυσαέρια και η ηχορύπανση, κι από την άλλη το πράσινο και η αίσθηση της εξοχής του ακάλυπτου, δηλαδή, δύο αντίθετες εικόνες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά της Αθήνας.

Ο δήμος Αθηναίων εντοπίζει πηγές οξυγόνου στους ακάλυπτους, κι ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα σε όσους τους μετατρέψουν σε μικρούς κήπους.

Η «πρασινοδομία» -κατά το πρότυπο της πολεοδομίας- είναι η νέα υπηρεσία που σχεδιάζει να συστήσει ο δήμος Αθηναίων με αρμοδιότητα να ελέγχει αν εφαρμόζεται ό,τι ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός [Γ.Ο.Κ.] για τους ακάλυπτους, με το κύριο βάρος να δοθεί σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη.
Η Πρασινοδομία η οποία μεταξύ άλλων θα κληθεί να εφαρμόσει και τον υφιστάμενο κτιριοδομικό κανονισμό επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους δεν φυτεύουν ιδιωτικούς ακάλυπτους χώρους, και τη «Φυτοδημιουργία», για τον καθορισμό των όρων φύτευσης.

Έχουν καταγραφεί 40.000 ακάλυπτοι, οι οποίοι αν φυτευθούν, θα προστεθεί στην Αθήνα τόσο πράσινο όσο εκείνο δυο εθνικών κήπων.

Επίσης, θα μειωθεί έως και 10% η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ πολλά διαμερίσματα θα αποκτήσουν έναν φυσικό κλιματιστικό."
Ελευθεροτυπία Σεπτέμβριος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: