Σάββατο, Ιουνίου 10, 2023

Κάτσε κάτω από τη μπάρα!

 

 

 

 

Η άρση βαρών βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης

Παρά τον τεράστιο αριθμό αποδείξεων για τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην ψυχική υγεία, δυο νέες μελέτες έρχονται να επισημάνουν πως η άρση βαρών βοηθάει πολύ στην προώθηση της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η πρώτη, που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Sports Medicine, διαπίστωσε ότι η άρση βαρών μειώνει τα συμπτώματα του άγχους.


Η δεύτερη, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018 στο JAMA Psychiatry, μια μηνιαία ιατρικού περιεχομένου εφημερίδα που προδημοσιεύει θέματα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι η άρση βαρών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση, ακόμη και στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Πώς εξηγείται αυτή η σχέση

Παρά το γεγονός ότι καμιά μελέτη δεν δείχνει έναν σαφή μηχανισμό, με τον οποίο η άρση βαρών βελτιώνει την κατάθλιψη, η Lindsey Brooke Hopkins, ψυχολόγος στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας, η οποία μελετά την επιρροή της άσκησης στην ψυχική υγεία, εξηγεί πώς ένας συνδυασμός ασκήσεων είναι πιθανό να επηρεάσει θετικά οργανικά και ψυχολογικά. Επιπλέον, η άρση βαρών βοηθάει να μάθουμε «να υπομένουμε τη σωματική και τη συναισθηματική δυσφορία» που προέρχεται από τη σκληρή προπόνηση, η οποία στην πραγματικότητα μπορεί να μας προπονήσει για το πώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα “βάρη” της ζωής.    

Ο Scott Barry Kaufman, γνωστικός ψυχολόγος, που έχει εμπειρία σε περιστατικά γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, αναφέρει σχετικά «η άρση βαρών βραχυπρόθεσμα μου αυξάνει τη διάθεση και μακροπρόθεσμα με κάνει να νιώθω ενδυναμωμένος, σίγουρος και έτοιμος να αναλάβω οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να συναντήσω μέχρι το τέλος της ημέρας».


Ο ψυχίατρος στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, Kory Stotesbery, από την άλλη επισημαίνει: «Ένα άτομο με κατάθλιψη βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας, λέγοντας συχνά πως δε μπορεί να καταφέρει να κάνει κάτι. Η κατάθλιψη είναι μια έλλειψη ελπίδας και το άγχος μια αδυναμία εμπιστοσύνης». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η άρση βαρών είναι τόσο ωφέλιμη.

Το παράδειγμα των αθλητών

Οι αθλητές, οι οποίοι θεωρούν τη σωματική καταπόνηση προϋπόθεση για την επιτυχία, δεσμεύονται για μεγαλύτερη απόδοση με το «μπορώ να το κάνω». Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την κατάθλιψη. Ίσως το μονοπάτι από την κρεβατοκάμαρα μέχρι το μπάνιο να φαντάζει αδύνατο για έναν καταθλιπτικό, αλλά δεν είναι τόσο διαφορετικό από το μονοπάτι του αρσιβαρίστα, ο οποίος μπροστά στα βάρη σκέφτεται το ίδιο «μπορώ να το κάνω».
Σκεφτείτε τον Brett Bartholomew, τον πολύ γνωστό προπονητή, ο οποίος πάλεψε με την κατάθλιψη ως νεαρός και η άρση βαρών ήταν η βασική συνιστώσα της ανάκαμψής του. «Η δυνατή προπόνηση μου επέτρεψε να εφαρμόσω μια συντονισμένη και εστιασμένη προσπάθεια ενάντια σε μια ανίκητη δύναμη» λέει. «Κατά περιόδους δεν ήμουν σίγουρος πως θα μπορούσα να το κάνω, αλλά με συνεχή προσπάθεια ξανά και ξανά απέδειξα στον εαυτό μου πως μπορώ».

Παρόλα τα ενθαρρυντικά νέα, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί οι επιδράσεις της άρσης βαρών να είναι ενθαρρυντικές για την ψυχική υγεία, ωστόσο δεν υποκαθιστούν τη θεραπεία ή τη φαρμακευτική αγωγή ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης.

 

Δημοσιεύτηκε στο   

https://stories.thriveglobal.gr/i-arsi-varon-voithaei-stin-antimetopisi-toy-agchoys-kai-tis-katathlipsis/