Σάββατο, Ιουνίου 03, 2023

Τα κόκκινα σημαιάκια μιας σχέσης.


"Το ζητούμενο σε μια σχέση δεν είναι πότε πρέπει να φύγουμε αλλά πότε θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε για να μείνουμε."

Τί σημαίνει μια κόκκινη σημαία;
Κυρίως προειδοποιητικό σήμα που μπορεί να υποδηλώσει την ύπαρξη ενός κινδύνου, μιας παρατυπίας ή μια απάτης.
Οταν για παράδειγμα ο ναυαγοσώστης σηκώνει κόκκινη σημαία σημαίνει : «Προσοχή κίνδυνος, βγείτε όλοι γρήγορα έξω απ' το νερό»
Ομως κόκκινες σημαίες υπάρχουν και σε μια σχέση με τη διαφορά πως εδώ δεν είναι ένας από τους δυο που σηκώνει τη σημαία αλλά κάποια σημάδια που μπορούν να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα, κυρίως βέβαια κίνδυνο.
Μερικές φορές είναι σημάδια ότι κάτι συμβαίνει, κάτι περίεργο τρέχει,κάτι δυσάρεστο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλιώς η σχέση πάει προς διάλυση.
Αλλες φορές πάλι είναι σημάδια ότι πρέπει να τα μαζέψετε γρήγορα και να βγείτε από τη σχέση σας το συντομότερο δυνατόν.
Παρακάτω είναι μια λίστα με κόκκινες σημαίες που σημαίνει ότι η σχέση σας χρειάζεται προσοχή, φροντίδα και δουλειά και ανάλογα με τα όριά σας, μπορεί να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα είτε να προχωρήσετε είτε να αποχωρήσετε:
1.Ψευδείς υποσχέσεις:
Έχετε πει στον σύντροφό σας τι χρειάζεστε, τί ανάγκες έχετε και έχει συμφωνήσει πως έχετε δίκιο και θα τις καλύψει. Ωστόσο περνάει ο καιρός και τον βλέπετε να μην κάνει καμιά ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Όταν μάλιστα του το αναφέρετε, αντί να αναλάβει την ευθύνη για την απραξία του, σας κατηγορεί ότι είστε γκρινιάρα, ότι γινόσαστε κουραστική και καταπιεστική. Είναι λοιπόν επόμενο όλη αυτή η κατάσταση να συνεχίζει να σας απογοητεύει.
2.Αμυντικότητα:
Οταν λέτε στο σύντροφό σας πως κάτι που είπε ή έκανε σας πλήγωσε ή και γενικά πως κάποιες συμπεριφορές του σας ενοχλούν ή θίγουν τα συναισθήματά σας, και εκείνος ανταποκρίνεται με τρόπο που είναι είτε περιφρονητικός είτε κατηγορώντας σας, αντί να σας ρωτήσει για να μάθει τί είναι αυτό που σας ενοχλεί και σας πληγώνει και μάλιστα να δείξει πως σας νοιάζεται.Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά του είναι μια αιτία να καταλήξετε σε ένα σωρό άλυτα προβλήματα και αδιέξοδα.
3. Ελλειψη ουσιαστικής επαφής:
Το να αισθάνεστε μόνη ακόμα και όταν είστε μαζί του.
4.Αρνηση να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σεξ:
Εχετε σταματήσει να κάνετε σεξ και δε μιλάτε καθόλου γιαυτό. Οταν μάλιστα ξεκινάτε να το αναφέρετε, η συζήτηση σταματάει απότομα.
5.Ελλειψη σεβασμού:
Έχετε σταματήσει να αισθάνεστε σεβασμό για τον σύντροφό σας και παρατηρείτε πως υπάρχει μεγάλη τάση για αρνητική κριτική αλλά και δυσαρέσκεια του ενός απέναντι στον άλλο. Είστε πολύ θυμωμένοι με το σύντροφό σας για να προσπαθήσετε να του μιλήσετε, άλλωστε προκαταβολικά δεν περιμένετε ότι η συνομιλία σας θα οδηγήσει κάπου καλύτερα ή θα βελτιώσει τη σχέση σας.
Αν μια ή περισσότερες από τις παραπάνω κόκκινες σημαίες σας αφορούν, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι τοξική και προορίζεται να αποτύχει. Σημαίνει όμως ότι έχετε τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Η αναγνώριση ότι αυτές οι κόκκινες σημαίες εμφανίζονται στη σχέση σας είναι ένα τεράστιο βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων.Και είναι σημαντικές γιατί αν δεν τις αντιμετωπίσετε άμεσα, με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση στη σχέση σας θα γίνει όλο και δυσκολότερη μέχρι που στο τέλος θα οδηγηθείτε στο χωρισμό.
 
Κλείνοντας να ξεκαθαρίσουμε ότι:
"Το ζητούμενο σε μια σχέση δεν είναι πότε πρέπει να φύγουμε αλλά πότε θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε για να μείνουμε."
Με εκτίμηση😊
Δημοσιεύτηκε στο https://stories.thriveglobal.gr/