Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023

Φίλοι;


 Πόσους φίλους μπορούμε να έχουμε; Φίλους κανονικούς , στενούς, κολλητούς, έμπιστους, υποστηρικτικούς, δοκιμασμένους, «αδέλφια» που λέμε!

Μπορεί  η έρευνα να λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν από 3 έως 5 στενούς φίλους όμως η πραγματικότητα  δείχνει  πως δεν υπάρχει «σωστός» αριθμός φίλων που μπορούμε  να έχουμε.

Η φιλία είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που πραγματικά να σε «κατακτήσουν».

Επιπλέον, αυτό που χρειαζόμαστε από τους φίλους μας μπορεί να αλλάξει καθώς αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής μας ή  της ζωής τους.

Εννοείται ότι  δεν αναφερόμαστε στον  αριθμό των φίλων που εμφανίζεται στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και που είναι τρομακτικό να μην γνωρίζουμε ακριβώς πόσους φίλους «υποτίθεται» πως έχουμε, αν είναι «πραγματικοί» ή  ένα bot που απαντά αυτόματα. 

Αυτό βέβαια είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Πόσους φίλους πρέπει να έχω;

(Απειρους αν πρόκειται για το Facebook!)

Το πόσους «πραγματικούς» φίλους έχει ένα άτομο ποικίλλει πολύ και συνήθως αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερες κοινωνικές ανάγκες από άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να θέλουν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό φίλων. Όσοι αξιοποιούν τον χρόνο τους  μόνοι τους μπορεί να χρειάζονται λιγότερους φίλους. Προφανώς και  αυτό είναι επίσης θεμιτό.

 Γενικά, με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2021, ο μέσος άνθρωπος  έχει από 3 έως 5 στενούς φίλους.

Ο αριθμός των φίλων μας μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: η ηλικία μας, η οικογενειακή κατάσταση, το πολιτιστικό μας υπόβαθρο ,το γένος μας , ακόμα και η τοποθεσία όπου ζούμε.

Πέρα από τους αριθμούς που προκύπτουν από έρευνες, το είδος της φιλίας που έχουμε και η ποιότητα αυτών των σχέσεων τείνουν να έχουν μεγαλύτερη σημασία αργότερα στη ζωή. «Η ποιότητα μιας φιλίας - για ένα άτομο που μεγαλώνει - γίνεται πιο σημαντική από τον αριθμό των φίλων που έχει», λέει η Colleen Wenner, LMHC MCAP LPC  Κλινική Διευθύντρια στη Φλόριντα.

Γιατί χρειαζόμαστε φίλους;

(Ελα ντε!)

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί από τη φύση τους και οι φιλίες μας αποφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία και στην ευεξία μας  όπως: φέρνοντας χαρά,  ευτυχία και μείωση της μοναξιάς, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθησή μας ,βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε το άγχος και πολλά άλλα.

Με λίγα λόγια, οι καλοί φίλοι μας κάνουν καλό!

(Δείξε μου τον φίλο σου να σου πως ποιος είσαι!)

Μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 422 γυναίκες (ηλικίες 31 έως 77 ετών) διαπίστωσε ότι το να είμαστε  ο καλύτερος φίλος κάποιου σχετίζεται με το γεγονός ότι λαμβάνουμε υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή μας η οποία ικανοποίηση αυξάνεται  από την  αίσθηση ότι ανήκουμε  σε μια ομάδα!  Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι πιο συχνές επισκέψεις με φίλους, καθώς και το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε  με τον αριθμό των φίλων μας, ήταν σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες μιας καλής ζωής!

Γιατί οι φίλοι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη;

(Διότι γλυτώνουμε τα έξοδα του  ψυχιάτρου!)

Σύμφωνα με την Kara Nassour, LPC, NCC, σύμβουλος ψυχικής υγείας στο Ώστιν του Τέξας, αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ένα πολύ κοινωνικό είδος. «Εξελιχθήκαμε για να επιβιώσουμε σε ομάδες στενών φίλων και οικογένειας», εξηγεί  και, ως εκ τούτου, «η έλλειψη φίλων αυξάνει τον κίνδυνο για άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες όπως το ψυχικό τραύμα  που προκαλείται όταν το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με εξαιρετικά στρεσογόνα γεγονότα, τα οποία αδυνατεί να ελέγξει και να διαχειριστεί συναισθηματικά. Τότε δημιουργούνται εσωτερικά «ρήγματα» στο ψυχικό όργανο, τα οποία απωθούνται από την ενσυνείδητη μνήμη μας, και μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση σοβαρής διαταραχής με μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ψυχισμό.

 

Συμβουλές για να βρούμε  περισσότερους φίλους

Το να βρούμε φίλους  μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς λόγους, αλλά να είμαστε  σίγουροι ότι τελικά θα μπορέσουμε να βρούμε τους «δικούς» μας ανθρώπους  εφόσον βεβαίως πάρουμε απόφαση να ψάξουμε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς που θα μας βοηθήσουν να το επιτύχουμε.

1.       Να είμαστε αυθεντικοί

(Δεν πειράζει , ας  μην είμαστε τέλειοι!)

 Όταν κάνετε φίλους, μπορεί να αισθάνεστε την τάση να διαμορφώσετε τον εαυτό σας με τέτιοιον τρόπο ώστε να μπορεί  να ανταποκριθεί στα ενδιαφέροντα των άλλων - αλλά το να μην είστε αυθεντικοί δεν θα οδηγήσει σε αληθινή φιλία. Αντίθετα, «ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με τους άλλους είναι να είστε ο εαυτός σας», λέει η κ. Wenner. «Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, αλλά πρέπει να είσαι γνήσιος».

2.       Να είμαστε παρόντες και συνδεδεμένοι

(Ας αφήσουμε λίγο ήσυχο τον καημένο τον υπολογιστή!)

Είναι φυσικό να αποσπάται η προσοχή μας από τις σκέψεις ή τις ανησυχίες  σε κοινωνικές  και προσωπικές καταστάσεις. Οταν όμως αποφασίσουμε πως θα προσπαθήσουμε  να κάνουμε νέους φίλους τότε είναι απαραίτητο να κάνουμε  παύση στις σκέψεις αυτές  που μας κρατούν μακριά και να παραμείνουμε ανοιχτοί στη «σύνδεση»- για  παράδειγμα: Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο ατόμων με μεγάλο ενδιαφέρον όπου συζητιούνται διάφορα θέματα . Η Colleen Wenner  λέει: «Αν μείνεις παρών στη συγκεκριμένη συζήτηση και δεν αφήσεις  το μυαλό σου  να περιπλανάται στα προσωπικά, τα κοινωνικά και τα οικονομικά σου προβλήματα  τότε δεν θα χάνεις ευκαιρίες να γνωρίσεις ανθρώπους που μπορεί να γίνετε φίλοι και μάλιστα καλοί».

3.   Ας γνωρίσουμε τί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα

(Από ενδιαφέροντα πώς πάμε;)

 Γνωρίζοντας τι μας δίνει χαρά, ρυθμίζουμε  τον εαυτό σας για να συναντάμε περισσότερους «ομοϊδεάτες». «Είναι πολύ πιο εύκολο να συνεννοηθείς με κάποιον που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα  παρά με κάποιον που δεν έχει», λέει η Colleen Wenner . «Πάρτε την πρωτοβουλία να ανακαλύψετε τι σας ενδιαφέρει, επιδιώξτε το , κυνηγήστε το και τότε φυσικά θα ακολουθήσουν οι φιλίες»  καταλήγει.

4.  Αγκαλιάστε τα δύσκολα στάδια! Δε δαγκώνουν!

(Κάθε αρχή και δύσκολη)

Το να κάνουμε  φίλους μπορεί να νιώθουμε… άβολα. Αλλά η Kara Nassour προτείνει να μην παρασυρθούμε από αυτό. «Χρειάζονται περισσότερες από είκοσι ώρες κοινόχρηστου χρόνου για να γίνει ένας γνωστός καλός φίλος», λέει . «Θα πρέπει να περάσετε κάποια δύσκολα στάδια πριν αρχίσετε να νιώθετε μια πραγματική αίσθηση εμπιστοσύνης και άνεσης μαζί του που θα είναι η αρχή μιας φιλίας. Το πώς θα εξελιχθεί εξαρτάται  και από τους δυο σας».

5.  Ας βγούμε επιτέλους εκεί έξω!

(Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη)

Για να κάνουμε φίλους πρέπει να να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Μπορεί να δοκιμάσουμε να ξεκινήσουμε  ένα νέο χόμπι ή να επισκεφτούμε κάπου που δεν έχουμε  ξαναπάει. Βγαίνοντας εκεί έξω (ειδικά αν είναι έξω από τη ζώνη άνεσης και προστασίας μας), μπορούμε κατ`αρχή  να μάθουμε  περισσότερα για τον εαυτό μας και τι είναι σημαντικό για εμάς . 

Στη συνέχεια θα έρθουν και οι φιλίες...καμιά φορά και από μόνες τους!

Απόδοση από το http://www.psychentral.com/