Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2024

Οι 3 ιδιότητες της αληθινής αγάπης.

 Με αφορμή το Νομοσχέδιο για την ισότητα του πολιτικού γάμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή , μια ματιά στις 3 ιδιότητες της αγάπης.

Καλή σας ανάγνωση😊
 
Οι 3 βασικές ιδιότητες της αληθινής αγάπης
Η αγάπη είναι ανταπόκριση, σύνδεση και σταθερότητα.
Πώς ξέρουμε λοιπόν αν αυτό που νιώθουμε είναι αγάπη;
 
Με βάση την έρευνα της Xia, M., Chen, Y., & Dunne, S. (2023), η σχέση μας χαρακτηρίζεται από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά.
 
1)Θετική ανταπόκριση.
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγάπη - όλα τα είδη αγάπης - γίνεται αισθητή όταν ένα άλλο άτομο μας επικυρώνει, είναι ευαίσθητο, ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και δείχνει ότι νοιάζεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές Xia, M., Chen, Y., & Dunne, S. (2023) η θετική ανταπόκριση προέκυψε ως ουσιαστικό χαρακτηριστικό της αγάπης. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, εντόπισαν τις πραγματικές συμπεριφορές που συνθέτουν την ανταπόκριση. Περιλαμβάνουν:
α) την επίδειξη στοργής,
β) την ενίσχυση της αίσθησης της αυτοεκτίμησης του άλλου και
γ) την παροχή υποστήριξης.
 
2)Αυθεντική σύνδεση.
Πώς είναι να βιώνουμε την οικειότητα αν δεν κάνουμε πράξεις ή αν φοράμε προσωπείο; Η αυθεντική σύνδεση είναι το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της αγάπης που αποκαλύπτεται στην έρευνα. Η αγάπη γίνεται αισθητή όταν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι, τρωτός και διάφανος και βιώνοντας το να ανήκεις και να είσαι μαζί με ένα άλλο άτομο. Η δυναμική που οδηγεί στην αυθεντική σύνδεση περιλαμβάνει :
α) την αμοιβαία συγγένεια, όταν οι άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί και να μοιράζονται εμπειρίες, και
β) να είναι «συντονισμένοι», κάτι που να μοιάζει πως υπάρχει διαπροσωπική χημεία.
 
3)Σταθερότητα.
Το τελευταίο χαρακτηριστικό της σχέσης που οδηγεί σε συναισθήματα αγάπης είναι η σταθερότητα (Xia et al., 2023). Αποδεικνύεται ότι η αγάπη τείνει να προκύπτει από τη σταθερότητα, όχι από την αβεβαιότητα και από τη συνέπεια, όχι από το απρόβλεπτο. Η σταθερότητα συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι:
α) άνευ όρων, δίνοντας έμφαση στην αποδοχή και
β) με αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα
 
Απόδοση από το εξαίρετο Psychology Today και
την Theresa E. DiDonato, Ph.D., a social psychologist and a professor of psychology at Loyola University Maryland.





  • 5 ημ. 
    Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια