Κυριακή, Φεβρουαρίου 25, 2024

Tο φλερτ κάνει καλό στην υγεία πλην όμως κρύβει παγίδες!


 

“Pour un flirt avec toi je ferais n`importe quoi”
τραγουδούσε ο Michel Delpech το 1971 και μπορεί οι έρευνες να λένε πως το φλερτ κάνει καλό στην υγεία πλην όμως κρύβει παγίδες!
---Κατ`αρχήν : «Τι είναι το φλερτ;»
Το φλερτ περιλαμβάνει επικοινωνία και γλώσσα του σώματος. Υποδηλώνει την επιθυμία για μια βαθύτερη σχέση με κάποιον. Μερικές φορές το φλερτ είναι παιχνίδι και γίνεται μόνο για διασκέδαση, άλλες φορές φανερώνει προοπτική για σύναψη σχέσης ενώ άλλες φορές ο στόχος είναι απλά η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Σίγουρα πάντως μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεκινήσει μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση με ένα άλλο άτομο.
Το φλερτ περιλαμβάνει λεκτικές και μη λεκτικές συμπεριφορές που σηματοδοτούν ενδιαφέρον ή έλξη , είναι όμως ένα συναισθηματικό ένστικτο που δεν περιλαμβάνει λογική και συχνά συμβαίνει όταν δύο άτομα πιστεύουν ότι έχουν ομοιότητες Σύμφωνα με την έρευνα του 2018, όταν κάποιος βλέπει ένα άλλο άτομο που του μοιάζει στην εμφάνιση στα ενδιαφέροντα ή στις ιδέες , αυξάνει την πιθανότητα να τον βρει ελκυστικό
Το φλερτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης και άλλων ορμονών, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε καλά και κυρίως κολακευμένοι ενώ μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη συνολική ευεξία μας.
 
---Πώς καταλαβαίνουμε αν κάποιος μας φλερτάρει;
1. Αναζητούν τρόπους να περνούν χρόνο μαζί μας και αν ψάχνει για λόγους να είναι κοντά μας.
2. Δείχνουν ενδιαφέρον για οικείες και στενές συνομιλίες καθώς δείχνουν ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.
3. Μας κάνουν κομπλιμέντα συχνά που καμιά φορά ξεπερνούν τα όρια των κομπλιμέντων που θα μας έκανε ένας φίλος.
4. Είναι υπερβολικά γενναιόδωροι , σημάδι ότι του αρέσουμε.
5. Αναζητούν λόγους να μας αγγίξουν είτε τυχαία είτε εσκεμμένα περισσότερες από μία φορές.
6. Μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά από τους άλλους, πιθανότατα να θέλουν να μας κάνουν να νιώσουμε ξεχωριστοί, ώστε να μάθουμε ότι μας θαυμάζουν.
7. Xρησιμοποιούν ερωτικές εκφράσεις προσώπου όπως να μας κοιτούν με ένα ελαφρύ χαμόγελο ή να μας κοιτούν με συνεχώς και με ένταση φέρνοντάς μας πολλές φορές σε αμηχανία.
8. Mας στέλνουν μηνύματα με ερωτικό περιεχόμενο.
 
---Το φλερτ μπορεί να γίνει μέσο χειραγώγησης;
Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να μας έχουν συμβεί. Για παράδειγμα να μας φλερτάρουν για να μας πείσουν να ολοκληρώσουμε μια εργασία ή μια αγγαρεία όπως επίσης να να μας κάνουν να αγοράσουμε κάτι που πωλείται!
Φυσικά υπάρχει και η χειρότερη και αρκετά συχνή περίπτωση ο ένας σύντροφος μιας σχέσης να φλερτάρει με ένα άλλο άτομο με σκοπό να ζηλέψει ο σύντροφός του!!!
 
---Το φλερτ είναι απιστία;
Το φλερτ με άλλους μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα αν κάποιος είναι σε σχέση. Εξαρτάται από το πώς νιώθουν και οι δύο σύντροφοι για το φλερτ και αυτό γιατί δεν το θεωρούν όλοι το φλερτ απιστία. Ωστόσο, αν κάποια στιγμή ξεπεραστούν τα όρια και το φλερτ μετατραπεί σε μια βαθύτερη σύνδεση , τότε θα μπορούσε να υποδηλώνει συναισθηματική απάτη.
 
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι οι σχέσεις είναι αλληλοεξαρτώμενα πλαίσια. Οι συμπεριφορές, οι σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ατόμου επηρεάζουν το άλλο άτομο και το αντίστροφο. 
Κατά συνέπεια, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με ΜΗ συντρόφους μπορεί να επηρεάσει την υγεία της σχέσης μας. Εάν ένας σύντροφος αντιληφθεί μια προδοσία (είτε είναι πραγματική είτε όχι), μπορεί να αλλάξει την πορεία του μέσα στη σχέση με αποτέλεσμα να απαιτηθεί πολλή δουλειά και από τους δύο συντρόφους για να αποκατασταθεί πάλι η εμπιστοσύνη.
 
Δημοσιεύτηκε στο PsychCenter Inc