Τρίτη, Αυγούστου 06, 2024

Ο νόμος της έλξης. Μια ιδέα όχι μόνο λάθος αλλά και επικίνδυνη.

 
 Οι σύγχρονοι γκουρού που προωθούν μέσω των βιβλίων αυτοβοήθειας τον "νόμο της έλξης", επιμένουν ότι οι σκέψεις μας μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία μας στη ζωή.

Αυτή η ιδέα δεν είναι απλά λάθος, είναι επικίνδυνη!
 
Αυτός ο νόμος δηλώνει ότι οι σκέψεις μας καθορίζουν τι προσελκύουμε στη ζωή—κακά ή καλά πράγματα, φτώχεια ή πλούτη, ασθένεια ή την υγεία, τις καταχρηστικές ή θρεπτικές σχέσεις
Ετσι πολλά βιβλία για την αυτοβοήθεια οδηγούν την ιδέα του ελέγχου του μυαλού μας (όπως υποστηρίζεται, για παράδειγμα, από πολλές αρχαίες παραδόσεις σοφίας όπως οι Στωικοί, καθώς και από επαγγελματίες της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) που κάνουν μερικά βήματα πιο πέρα).
 
Υποστηρίζουν δηλαδή αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε δόγμα «το μυαλό πάνω από την ύλη», ότι οι σκέψεις μας είναι παντοδύναμες και έχουν τη δύναμη όχι απλώς να καθορίζουν τα συναισθήματά μας, αλλά να διαμορφώνουν τον εξωτερικό κόσμο. 
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αισιόδοξη σκέψη είναι καλύτερη για εμάς από την απαισιόδοξη σκέψη και ότι οι θετικές νοοτροπίες και στάσεις μπορούν, ως ένα βαθμό, να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιτυχία, λιγότερα προβλήματα υγείας και σχέσης και γενικά καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή.
 
Το βιβλίο «The Secret» της Ρόντα Μπερν επαναλαμβάνει την ιδέα. Το «μυστικό» της δεν είναι τίποτε άλλο από το νόμο της έλξης. Οι αρχές αυτού του νόμου επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Οι σκέψεις μας, προφανώς, έχουν μια συχνότητα. Εκπέμπουμε αυτή τη συχνότητα στο σύμπαν και έτσι προσελκύουμε μαγνητικά όλα τα πράγματα που βρίσκονται στην ίδια συχνότητα με τις σκέψεις μας. Το Secret βρίθει από ιστορίες για απροσδόκητους ελέγχους στην αλληλογραφία και μαγικές μεταμορφώσεις προσωπικών συνθηκών. Υπόσχεται στους αναγνώστες του ότι μπορούν εύκολα να προσελκύσουν 10 εκατομμύρια δολάρια, επειδή «Το Secret μπορεί να σου δώσει ό,τι θέλεις» και μπορείς να γίνεις «Ο πιο ισχυρός μαγνήτης στο Σύμπαν! Οι σκέψεις σου να γίνονται πράγματα!»
 
Πολλοί από εμάς μπορεί να βρουν αυτές τις υπερβολικές υποσχέσεις για αβίαστη μεταμόρφωση ύποπτες. Αλλά το χειρότερο, τα δόγματα της Μπερν και των συναδέλφων της συγγραφέων που ασχολούνται με «το μυαλό» θεωρούν αυτούς που υποφέρουν από κακοτυχίες προσωπικά υπεύθυνους για τα βάσανά τους. Αυτό περιλαμβάνει καρκίνο, βιασμό, αυτοκινητιστικά ατυχήματα και πράξεις βίας. Η Μπερν, για παράδειγμα, προτείνει σοβαρά ότι όλες οι καταστροφές της ζωής προκαλούνται από την αδυναμία μας να κάνουμε θετικές σκέψεις και να μεταδώσουμε τα χαρούμενα αιτήματά μας για είδη πολυτελείας αρκετά δυνατά στο διάστημα. Η Μπερν και οι πολλοί ειδικοί που κερδίζουν χρήματα και που συνέβαλαν στο βιβλίο της, καθιστούν απολύτως σαφές ότι ο κανόνας του νόμου της έλξης ισχύει και για τα 6 εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Προφανώς, ήταν οι «σκέψεις φόβου, αποχωρισμού και αδυναμίας» των Εβραίων που προσέλκυσαν το «να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή»!!!
Απίστευτα πράγματα!!
Οι δάσκαλοι του The Secret ισχυρίζονται αυστηρά: «Τίποτα δεν μπορεί να σας έρθει αν δεν το καλέσετε μέσα από επίμονες σκέψεις».
 
Αυτό είναι ξεκάθαρα βαθιά ανησυχητικό και κάνει προκαλεί έκπληξη που αυτοί οι ύπουλοι, εντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί δεν έχουν προσελκύσει περισσότερη κριτική από επιστήμονες και ΜΜΕ!
 
Γιατί, λοιπόν, βιβλία όπως το The Secret απευθύνονται σε τόσους πολλούς από εμάς;
Ποιο είναι το τολμηρό μήνυμά τους;
 
Είναι απλό, φυσικό και πολύ ωραίο να μας λένε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε πλούσιοι χωρίς να κουνήσουμε το δάχτυλό μας και ότι επιταγές για 10 εκατομμύρια δολάρια θα αρχίσουν να έρχονται στο γραμματοκιβώτιό μας, αν σκεφτούμε αρκετά τα χρήματα.
 
Και ενώ η ανάγνωση αυτού του είδους βιβλίων μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε προσωρινά αισιόδοξους , ίσως και τρελαμένους , η πραγματικότητα αναπόφευκτα θα μας προφτάσει. Θα καταλήξουμε να αισθανόμαστε χειρότερα, όχι καλύτερα, όταν τα υποσχεθέντα πλούτη μας δεν καταφέρουν να φτάσουν στα χέρια μας. Ούτε ένα από τα προβλήματά μας δεν θα έχει λυθεί. Δεν θα έχουμε μάθει τίποτα καινούργιο για τον εαυτό μας και δεν θα έχουμε αποκτήσει χρήσιμες γνώσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε πραγματικά. Ουσιαστικά θα πληρώνουμε το κόστος που υπερεκτιμήσαμε την ψυχολογική μας ελατότητα και την ατομική μας δράση, και υποτιμήσαμε τις οικονομικές και κοινωνικές δομές στις οποίες είμαστε ενσωματωμένοι. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζουμε, καταλήγουμε να νιώθουμε ενοχές και ντροπή.
 
Ενα λιγότερο ελκυστικό - ίσως και πιο ώριμο- μήνυμα είναι τα βιβλία που υποδεικνύουν ότι κάθε βιώσιμη αυτοβελτίωση απαιτεί προσπάθεια, θάρρος και χρόνο.😊
 
Απόδοση από το σπουδαίο Psychologytoday.com
και την Anna Katharina Schaffner Ph.D.