Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Γιατί η ειλικρίνεια είναι τόσο σημαντική σε μια σχέση;


Όταν μιλάμε για ειλικρίνεια στις σχέσεις, το μυαλό μας συχνά πηγαίνει κατευθείαν στην εξαπάτηση.
Το σκεφτόμαστε από την άποψη του αν κάποιος λέει ψέματα στον σύντροφό του ή όχι. Ή πόσο συχνά λέει ψέματα. Ή τι είδους ψέματα λέει. Αλλά όταν θεωρούμε την ειλικρίνεια μόνο ως απουσία εξαπάτησης, μας διαφεύγει ένα σημαντικό κομμάτι:

 Γιατί η ειλικρίνεια είναι τόσο σημαντική σε μια σχέση;

Δεν αποτελεί έκπληξη, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που παύουν να λένε ψέματα ο ένας στον άλλο για μια συγκεκριμένη  χρονική περίοδο ανέφεραν πιο ομαλές  και πιο βελτιωμένες σχέσεις. Μια μελέτη μάλιστα συνέδεσε αυτή τη βελτίωση με καλύτερη συνολική υγεία των δυο συντρόφων.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα στο να είσαι ειλικρινής από το να μην λες ψέματα. Η ικανότητά μας να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με έναν σύντροφο είναι σημάδι εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη σχέση. Το να νιώθουμε άνετα να του αποκαλύψουμε κάτι ευαίσθητο ή σημαντικό για τον εαυτό μας είναι ενδεικτικό της δύναμης της σχέσης.

Όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας για όλες τις πτυχές του εαυτού μας, ανοίγει την πόρτα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο προσέγγισης.

Λοιπόν, τι σημαίνει να είμαστε ειλικρινείς με τον σύντροφό μας;

 Όταν εξετάζουμε την ειλικρίνειά μας σε μια σχέση, είναι χρήσιμο να κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως:  

Μπορώ να είμαι ειλικρινής και ανοιχτός με τον σύντροφό μου σχετικά με αυτά που σκέφτομαι και αισθάνομαι;  

Είμαι πρόθυμος να του πω αυτό που έχω στο μυαλό μου και που έχει για μένα σημασία; 

Γενικά έχω άνεση με  αυτές τις συζητήσεις;

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε αυτήν την πιο ανοιχτή, ειλικρινή γραμμή επικοινωνίας είναι να καλλιεργήσουμε μια μη επικριτική στάση στον εαυτό μας. 

Αυτό μπορεί σαφώς να είναι κάτι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις δικές μας προκλητικές αντιδράσεις και να επιδιώξουμε πραγματικά να κατανοήσουμε τον σύντροφό μας. Ωστόσο, όσο περισσότερο μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη χτίζεται στη σχέση. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε ποιος είναι πραγματικά ο άλλος .

Η ειλικρίνεια έχει να κάνει πολύ με την ικανότητα να είμαστε ο εαυτός μας. Σημαίνει να δείξουμε όλες τις διαφορετικές πλευρές του ποιοι είμαστε και να κάνουμε τις πράξεις μας να ανταποκρίνονται στα λόγια μας. Είναι να αναρωτηθούμε: «Καταπιέζω ορισμένα κομμάτια αυτού που είμαι για να γίνω αποδεκτός από αυτό το άτομο ή μπορώ να το αφήσω να με δει όπως είμαι στην πραγματικότητα;»

Και κάτι σημαντικό: Μπορεί η ειλικρίνεια να πληγώνει μερικές φορές;

Η  ειλικρίνεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μέσο για να συμπεριφερόμαστε ή να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κακομεταχειριστεί τον σύντροφό μας, να τον συγχύσει ή να τον προσβάλλει  μόνο και μόνο επειδή έχουμε τις κακές μας, είμαστε σε κακή διάθεση σε μια δεδομένη στιγμή. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό. Επιδίδονται σε μια  καταχρηστική συμπεριφορά με τη δικαιολογία ότι το κάνουν  γιατί είναι ειλικρινείς.  

Πρέπει απαραιτήτως να έχουμε πάντα τον έλεγχο των πράξεών μας και δεν πρέπει να δικαιολογούμε αυτήν την κακοποιητική και πολλές φορές καταστροφική συμπεριφορά μας στο όνομα της αυθεντικότητας.

 Ωστόσο, αυτό που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε με το πώς ενεργούμε είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το να είμαστε πρόθυμοι να ανοιχτούμε στον σύντροφό μας για το τι συμβαίνει στον εσωτερικό μας κόσμο, τον καλεί να μάθει για εμάς, να μας γνωρίσει  και τελικά να μας αισθανθεί .

Ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ έγραψε κάποτε: «Δε θέλω να με αγαπούν τόσο πολύ όσο να με καταλαβαίνουν»  Και τα δύο πάνε χέρι-χέρι. Το να μας αγαπούν γι' αυτό που είμαστε σημαίνει να γίνουμε αληθινά γνωστοί  και κατανοητοί από κάποιον άλλο. 

Όταν αφήνουμε λοιπόν κάποιον να μας γνωρίσει, καταλήγουμε να μας αγαπήσει γι' αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αλλά μήπως στο τέλος της ημέρας αυτό δεν είναι αυτό που αναζητούμε σε μια σχέση εξαρχής;😊

Δημοσιεύτηκε στο  PsychCenter Inc