Πέμπτη, Μαΐου 25, 2023

Emotional Abuse - Συναισθηματική Κακοποίηση


 Από όλες τις μορφές κακοποίησης  η χειρότερη είναι  η συναισθηματική. Δε φαίνεται, είναι εσωτερική, ύπουλη και υπόγεια · σε ταπεινώνει, σε κατηγορεί, σε ενοχοποιεί, σε κριτικάρει, σε γελοιοποιεί, σε κάνει να ντρέπεσαι και να φοβάσαι · σε απορρίπτει, σε απομονώνει · χάνεις την αυτοεκτίμησή σου, τη φωνή σου, την προσωπικότητά σου, την ταυτότητά σου. Διαστρεβλώνει την ιδεολογία σου και διαφθείρει τη συνείδησή σου. 

Είναι κανόνας! Στο τέλος αφήνει πίσω της θύματα ανυπεράσπιστα και αφανή.

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν χρειάζεται να συμβαίνει τακτικά. Μπορεί να είναι μία φορά ή μπορεί να συμβεί πολλές φορές. Αλλά τα καταχρηστικά μοτίβα μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ψυχολογικές συνέπειες σε σύγκριση με τα περιστατικά που πραγματοποιούνται μία φορά. Τα καταχρηστικά μοτίβα, ωστόσο, λειτουργούν με την πάροδο του χρόνου επηρεάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, καταπονώντας σας. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε τα σημάδια της. Μπορείτε όμως να μάθετε να αναγνωρίζετε τις καταχρηστικές συμπεριφορές των άλλων. Αλλά, μπορεί να παρατηρήσετε και τις δικές σας αλλαγές στη συμπεριφορά.

 11 συμπεριφορικά σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης σε άλλους

Μερικές από αυτές τις στάσεις και συμπεριφορές μπορεί να σηματοδοτούν ότι κάποιος σας κακοποιεί συναισθηματικά.

Ντροπή

Ντροπή είναι κάθε πράξη ή λέξη που σκοπό έχει να σας κάνει να ντρέπεστε που είστε εσείς. Η ντροπή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λάθος για τις σκέψεις ή τις πράξεις σας. Μπορεί να περιλαμβάνει εκφράσεις όπως, "Γιατί  το έκανες αυτό;" Μπορεί επίσης να έχει τη μορφή σχολίων που στοχεύουν σε ανασφάλειες, όπως η εικόνα του σώματός σας όπως "Πάλι πάχυνες;"

Κατηγορώντας σας

Η συναισθηματικά καταχρηστική ενοχοποίηση μπορεί να έχει τη μορφή μιας ξαφνικής κατηγορίας εναντίον σας για τις συμπεριφορές ή τις αντιδράσεις κάποιου άλλου.«Δεν θα το έκανα αν δεν με είχες θυμώσει τόσο», είναι ένα παράδειγμα κατηγορίας  που αφαιρεί την ευθύνη από το άτομο με καταχρηστικές συμπεριφορές και τη ρίχνει σε σας.

Κάνοντας κριτική

Η κριτική που είναι σκληρή ή δεν είναι εποικοδομητική μπορεί να είναι συναισθηματικά καταχρηστική. Το να σας διακόπτουν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας για να σας πουν ότι δεν ξέρετε πότε να σιωπήσετε, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.

 Ενοχή

Η ενοχή μπορεί να είναι μια ισχυρή τακτική χειραγώγησης. Όταν αισθάνεστε ότι έχετε απογοητεύσει κάποιον ή δεν είστε αρκετά καλοί γι αυτόν, μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας για να αποφύγετε αυτό το συναίσθημα στο μέλλον.

Ταπείνωση

Μία από τις πιο εμφανείς μορφές συναισθηματικής κακοποίησης είναι η ταπείνωση. Αυτό μπορεί να το υποστείτε ως δημόσιες ή ιδιωτικές συμπεριφορές που σας υποβιβάζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε πως δεν είστε  άνθρωπος!.

Γελοιοποίηση

Τα «αστεία» και ο σαρκασμός μπορούν να είναι μορφές υβριστικής κακοποίησης με στόχο τη γελοιοποίησή σας!

Απόρριψη

 Όταν οι σκέψεις, οι αξίες ή οι απόψεις σας απορρίπτονται, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ασήμαντοι. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναρωτηθείτε αν αξίζετε σαν άνθρωπος!

Κατηγορώντας

 Οι άδικες κατηγορίες μπορούν να σας χειραγωγήσουν σε συμπεριφορές που επιδιώκει ο κακοποιητής σας! Αν σας κατηγορούν συνεχώς για απιστία, για παράδειγμα, μπορείτε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να αποδείξετε πως είστε πιστοί!  Μπορεί επίσης να σταματήσετε να φεύγετε από το σπίτι από φόβο μήπως σας παρακολουθούν!

Παραμέληση

 Όταν οι σωματικές ή συναισθηματικές σας ανάγκες δεν ικανοποιούνται, αυτό μπορεί να είναι μια μορφή παραμέλησης. Η συναισθηματική παραμέληση μπορεί να σημαίνει σκόπιμη απουσία στοργής ή τιμωρία σας με τη σιωπηλή μεταχείριση!

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση του απορρήτου σας. Η ανάγνωση των μηνυμάτων σας, της επικοινωνίας σας με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ξαφνική  εμφάνιση σε εκδηλώσεις που παρακολουθείτε αποτελούν όλες τις μορφές παρακολούθησης.

Προφορικά επίπληξη

Η συναισθηματική κακοποίηση δεν είναι διακριτική. Μερικές φορές μπορεί να την υποστείτε με λεκτικές επιθέσεις, εναλλαγές της διάθεσης ή κρίσεις κραυγών.

10 σημάδια που προκαλεί η συναισθηματική κακοποίηση στον εαυτό σας

Όταν οι συναισθηματικά καταχρηστικές συμπεριφορές από κάποιον άλλο είναι δύσκολο να εντοπιστούν, μπορεί να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε την κακοποίηση εξερευνώντας τον εαυτό σας. Τα προσωπικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κοινωνική απόσυρση. -Νιώθετε απομονωμένοι ή απομονωμένοι από τους άλλους.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση.- Γίνεστε αυτοκριτικοί ή νιώθετε ανάξιοι.

 Φόβος. -Είστε διαρκώς σε ένταση  ή αποφεύγετε να λέτε ή να κάνετε πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίδραση.

Προσαρμογή στις προσδοκίες των άλλων. -Αλλάζετε την εμφάνιση ή τα ενδιαφέροντά σας παρά τις προτιμήσεις σας.

Χάνοντας την ταυτότητά σας. - Εγκαταλείπετε τις δραστηριότητες που  σας αρέσουν.

Εξάρτηση. -Χάνετε την αίσθηση της ανεξαρτησίας σας.

Σας αγνοούν. -Δε  συμβάλλετε ή δε συμμετέχετε σε αποφάσεις  που επηρεάζουν και τους δύο σας.

Ντροπή. -Νιώθετε ένοχοι ή άγχωμένοι για το ποιοι είστε.

Φυσικές αλλαγές. -Παρατηρείτε αλλαγές στον ύπνο, το φαγητό ή το βάρος σας.

Ψυχολογικά συμπτώματα. -Αντιμετωπίζετε καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη.

Και τί κάνουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης της συναισθηματικής κακοποίησης. Ανεξάρτητα από το είδος  που έχετε βιώσει, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να εξερευνήσετε στρατηγικές αντιμετώπισης και να μάθετε πώς να βάζετε όρια. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να προστατεύσει την ψυχική σας υγεία και να σας βοηθήσει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας. Η έξοδος από μια καταχρηστική κατάσταση είναι δυνατή και η θεραπεία έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας! 

Τολμήστε!!!!

Το άρθρο μου δημοσιεύτηκε στο Phychcenter Inc 

https://youtu.be/uj0wPrN_Y_4