Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2024

Γιατί η ειλικρίνεια είναι τόσο σημαντική σε μια σχέση;


Όταν μιλάμε για ειλικρίνεια στις σχέσεις, το μυαλό μας συχνά πηγαίνει κατευθείαν στην εξαπάτηση.
Το σκεφτόμαστε από την άποψη του αν κάποιος λέει ψέματα στον σύντροφό του ή όχι. Ή πόσο συχνά λέει ψέματα. Ή τι είδους ψέματα λέει. Αλλά όταν θεωρούμε την ειλικρίνεια μόνο ως απουσία εξαπάτησης, μας διαφεύγει ένα σημαντικό κομμάτι:

 Γιατί η ειλικρίνεια είναι τόσο σημαντική σε μια σχέση;

Δεν αποτελεί έκπληξη, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που παύουν να λένε ψέματα ο ένας στον άλλο για μια συγκεκριμένη  χρονική περίοδο ανέφεραν πιο ομαλές  και πιο βελτιωμένες σχέσεις. Μια μελέτη μάλιστα συνέδεσε αυτή τη βελτίωση με καλύτερη συνολική υγεία των δυο συντρόφων.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα στο να είσαι ειλικρινής από το να μην λες ψέματα. Η ικανότητά μας να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με έναν σύντροφο είναι σημάδι εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη σχέση. Το να νιώθουμε άνετα να του αποκαλύψουμε κάτι ευαίσθητο ή σημαντικό για τον εαυτό μας είναι ενδεικτικό της δύναμης της σχέσης.

Όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας για όλες τις πτυχές του εαυτού μας, ανοίγει την πόρτα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο προσέγγισης.

Λοιπόν, τι σημαίνει να είμαστε ειλικρινείς με τον σύντροφό μας;

 Όταν εξετάζουμε την ειλικρίνειά μας σε μια σχέση, είναι χρήσιμο να κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως:  

Μπορώ να είμαι ειλικρινής και ανοιχτός με τον σύντροφό μου σχετικά με αυτά που σκέφτομαι και αισθάνομαι;  

Είμαι πρόθυμος να του πω αυτό που έχω στο μυαλό μου και που έχει για μένα σημασία; 

Γενικά έχω άνεση με  αυτές τις συζητήσεις;

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε αυτήν την πιο ανοιχτή, ειλικρινή γραμμή επικοινωνίας είναι να καλλιεργήσουμε μια μη επικριτική στάση στον εαυτό μας. 

Αυτό μπορεί σαφώς να είναι κάτι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις δικές μας προκλητικές αντιδράσεις και να επιδιώξουμε πραγματικά να κατανοήσουμε τον σύντροφό μας. Ωστόσο, όσο περισσότερο μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη χτίζεται στη σχέση. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε ποιος είναι πραγματικά ο άλλος .

Η ειλικρίνεια έχει να κάνει πολύ με την ικανότητα να είμαστε ο εαυτός μας. Σημαίνει να δείξουμε όλες τις διαφορετικές πλευρές του ποιοι είμαστε και να κάνουμε τις πράξεις μας να ανταποκρίνονται στα λόγια μας. Είναι να αναρωτηθούμε: «Καταπιέζω ορισμένα κομμάτια αυτού που είμαι για να γίνω αποδεκτός από αυτό το άτομο ή μπορώ να το αφήσω να με δει όπως είμαι στην πραγματικότητα;»

Και κάτι σημαντικό: Μπορεί η ειλικρίνεια να πληγώνει μερικές φορές;

Η  ειλικρίνεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μέσο για να συμπεριφερόμαστε ή να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κακομεταχειριστεί τον σύντροφό μας, να τον συγχύσει ή να τον προσβάλλει  μόνο και μόνο επειδή έχουμε τις κακές μας, είμαστε σε κακή διάθεση σε μια δεδομένη στιγμή. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν αυτό. Επιδίδονται σε μια  καταχρηστική συμπεριφορά με τη δικαιολογία ότι το κάνουν  γιατί είναι ειλικρινείς.  

Πρέπει απαραιτήτως να έχουμε πάντα τον έλεγχο των πράξεών μας και δεν πρέπει να δικαιολογούμε αυτήν την κακοποιητική και πολλές φορές καταστροφική συμπεριφορά μας στο όνομα της αυθεντικότητας.

 Ωστόσο, αυτό που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε με το πώς ενεργούμε είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το να είμαστε πρόθυμοι να ανοιχτούμε στον σύντροφό μας για το τι συμβαίνει στον εσωτερικό μας κόσμο, τον καλεί να μάθει για εμάς, να μας γνωρίσει  και τελικά να μας αισθανθεί .

Ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ έγραψε κάποτε: «Δε θέλω να με αγαπούν τόσο πολύ όσο να με καταλαβαίνουν»  Και τα δύο πάνε χέρι-χέρι. Το να μας αγαπούν γι' αυτό που είμαστε σημαίνει να γίνουμε αληθινά γνωστοί  και κατανοητοί από κάποιον άλλο. 

Όταν αφήνουμε λοιπόν κάποιον να μας γνωρίσει, καταλήγουμε να μας αγαπήσει γι' αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αλλά μήπως στο τέλος της ημέρας αυτό δεν είναι αυτό που αναζητούμε σε μια σχέση εξαρχής;😊

Δημοσιεύτηκε στο  PsychCenter Inc

 

Σάββατο, Αυγούστου 24, 2024

Ενα μήνυμα για όλους εμάς


 

" Καθώς κοιτάς από πόσο μακριά ήρθες, και ανυπομονείς γιαυτό που σου μένει ακόμη, μην ξεχνάς να είσαι εντελώς παρών στο παρόν"
 
Αριάννα Χάφινγκτον
 
......ένα μήνυμα για όλους εμάς χωρίς να έχει σημασία η εποχή της ζωής που βρισκόμαστε 💜

Τρίτη, Αυγούστου 06, 2024

Ο νόμος της έλξης. Μια ιδέα όχι μόνο λάθος αλλά και επικίνδυνη.

 
 Οι σύγχρονοι γκουρού που προωθούν μέσω των βιβλίων αυτοβοήθειας τον "νόμο της έλξης", επιμένουν ότι οι σκέψεις μας μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία μας στη ζωή.

Αυτή η ιδέα δεν είναι απλά λάθος, είναι επικίνδυνη!
 
Αυτός ο νόμος δηλώνει ότι οι σκέψεις μας καθορίζουν τι προσελκύουμε στη ζωή—κακά ή καλά πράγματα, φτώχεια ή πλούτη, ασθένεια ή την υγεία, τις καταχρηστικές ή θρεπτικές σχέσεις
Ετσι πολλά βιβλία για την αυτοβοήθεια οδηγούν την ιδέα του ελέγχου του μυαλού μας (όπως υποστηρίζεται, για παράδειγμα, από πολλές αρχαίες παραδόσεις σοφίας όπως οι Στωικοί, καθώς και από επαγγελματίες της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT) που κάνουν μερικά βήματα πιο πέρα).
 
Υποστηρίζουν δηλαδή αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε δόγμα «το μυαλό πάνω από την ύλη», ότι οι σκέψεις μας είναι παντοδύναμες και έχουν τη δύναμη όχι απλώς να καθορίζουν τα συναισθήματά μας, αλλά να διαμορφώνουν τον εξωτερικό κόσμο. 
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αισιόδοξη σκέψη είναι καλύτερη για εμάς από την απαισιόδοξη σκέψη και ότι οι θετικές νοοτροπίες και στάσεις μπορούν, ως ένα βαθμό, να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιτυχία, λιγότερα προβλήματα υγείας και σχέσης και γενικά καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή.
 
Το βιβλίο «The Secret» της Ρόντα Μπερν επαναλαμβάνει την ιδέα. Το «μυστικό» της δεν είναι τίποτε άλλο από το νόμο της έλξης. Οι αρχές αυτού του νόμου επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Οι σκέψεις μας, προφανώς, έχουν μια συχνότητα. Εκπέμπουμε αυτή τη συχνότητα στο σύμπαν και έτσι προσελκύουμε μαγνητικά όλα τα πράγματα που βρίσκονται στην ίδια συχνότητα με τις σκέψεις μας. Το Secret βρίθει από ιστορίες για απροσδόκητους ελέγχους στην αλληλογραφία και μαγικές μεταμορφώσεις προσωπικών συνθηκών. Υπόσχεται στους αναγνώστες του ότι μπορούν εύκολα να προσελκύσουν 10 εκατομμύρια δολάρια, επειδή «Το Secret μπορεί να σου δώσει ό,τι θέλεις» και μπορείς να γίνεις «Ο πιο ισχυρός μαγνήτης στο Σύμπαν! Οι σκέψεις σου να γίνονται πράγματα!»
 
Πολλοί από εμάς μπορεί να βρουν αυτές τις υπερβολικές υποσχέσεις για αβίαστη μεταμόρφωση ύποπτες. Αλλά το χειρότερο, τα δόγματα της Μπερν και των συναδέλφων της συγγραφέων που ασχολούνται με «το μυαλό» θεωρούν αυτούς που υποφέρουν από κακοτυχίες προσωπικά υπεύθυνους για τα βάσανά τους. Αυτό περιλαμβάνει καρκίνο, βιασμό, αυτοκινητιστικά ατυχήματα και πράξεις βίας. Η Μπερν, για παράδειγμα, προτείνει σοβαρά ότι όλες οι καταστροφές της ζωής προκαλούνται από την αδυναμία μας να κάνουμε θετικές σκέψεις και να μεταδώσουμε τα χαρούμενα αιτήματά μας για είδη πολυτελείας αρκετά δυνατά στο διάστημα. Η Μπερν και οι πολλοί ειδικοί που κερδίζουν χρήματα και που συνέβαλαν στο βιβλίο της, καθιστούν απολύτως σαφές ότι ο κανόνας του νόμου της έλξης ισχύει και για τα 6 εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Προφανώς, ήταν οι «σκέψεις φόβου, αποχωρισμού και αδυναμίας» των Εβραίων που προσέλκυσαν το «να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή»!!!
Απίστευτα πράγματα!!
Οι δάσκαλοι του The Secret ισχυρίζονται αυστηρά: «Τίποτα δεν μπορεί να σας έρθει αν δεν το καλέσετε μέσα από επίμονες σκέψεις».
 
Αυτό είναι ξεκάθαρα βαθιά ανησυχητικό και κάνει προκαλεί έκπληξη που αυτοί οι ύπουλοι, εντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί δεν έχουν προσελκύσει περισσότερη κριτική από επιστήμονες και ΜΜΕ!
 
Γιατί, λοιπόν, βιβλία όπως το The Secret απευθύνονται σε τόσους πολλούς από εμάς;
Ποιο είναι το τολμηρό μήνυμά τους;
 
Είναι απλό, φυσικό και πολύ ωραίο να μας λένε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε πλούσιοι χωρίς να κουνήσουμε το δάχτυλό μας και ότι επιταγές για 10 εκατομμύρια δολάρια θα αρχίσουν να έρχονται στο γραμματοκιβώτιό μας, αν σκεφτούμε αρκετά τα χρήματα.
 
Και ενώ η ανάγνωση αυτού του είδους βιβλίων μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε προσωρινά αισιόδοξους , ίσως και τρελαμένους , η πραγματικότητα αναπόφευκτα θα μας προφτάσει. Θα καταλήξουμε να αισθανόμαστε χειρότερα, όχι καλύτερα, όταν τα υποσχεθέντα πλούτη μας δεν καταφέρουν να φτάσουν στα χέρια μας. Ούτε ένα από τα προβλήματά μας δεν θα έχει λυθεί. Δεν θα έχουμε μάθει τίποτα καινούργιο για τον εαυτό μας και δεν θα έχουμε αποκτήσει χρήσιμες γνώσεις που μπορεί να μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε πραγματικά. Ουσιαστικά θα πληρώνουμε το κόστος που υπερεκτιμήσαμε την ψυχολογική μας ελατότητα και την ατομική μας δράση, και υποτιμήσαμε τις οικονομικές και κοινωνικές δομές στις οποίες είμαστε ενσωματωμένοι. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζουμε, καταλήγουμε να νιώθουμε ενοχές και ντροπή.
 
Ενα λιγότερο ελκυστικό - ίσως και πιο ώριμο- μήνυμα είναι τα βιβλία που υποδεικνύουν ότι κάθε βιώσιμη αυτοβελτίωση απαιτεί προσπάθεια, θάρρος και χρόνο.😊
 
Απόδοση από το σπουδαίο Psychologytoday.com
και την Anna Katharina Schaffner Ph.D.