Πέμπτη, Αυγούστου 21, 2008

ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ;;;; Με άλλα λόγια... είμαστε που είμαστε βρωμιάρηδες...ας διαχειριστούμε τουλάχιστον σωστά τα σκουπίδια μας!!!

Ζω από κοντά το προβλημα των κατοίκων του Γραμματικού και της Κερατέας για τη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ λύση(!) δημιουργίας δυο ΧΥΤΑ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στην Ανατολική Αττική.
Παράλληλα η ιδιότητά της γραμματέως Περιβαλλοντικού Συλλόγου με έφερε δίπλα σε ένα αναλογο προβλημα των κατοίκων της Λοκρίδας Φθιώτιδας για μια αναλογη σχεδιαζόμενη λύση(!) για ΧΥΤΑ σε καποια περιοχή της Λοκρίδας.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ λοιπόν για ΧΥΤΑ είναι
-Στείλτε τα σκουπίδια όπου νάναι για να ησυχάσουμε!
Οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών από την άλλη είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ(Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)
Τη διαφορά τους σας την παραθέτω από επιστημονικές μελέτες.
► Ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν προς ταφή είναι το 80% των αρχικών σκουπιδιών μετά από την ανακύκλωση μόνο των υλικών(λύση ΧΥΤΑ) ενώ μειώνεται πολύ στο 20-25% (λύση ΧΥΤΥ).

► Η δημιουργία ΧΥΤΥ δεν προκαλεί καμία καθυστέρηση στον υπάρχοντα σχεδιασμό, απλώς ζητά επαναπροσανατολισμό του σχεδιασμού προς μία συνολικότερη αντιμετώπιση με στόχο την αειφορία.

► Ο απαιτούμενος χώρος υγειονομικής ταφής είναι φυσικά πολύ μικρότερος στην περίπτωση του ΧΥΤΥ με μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορούν σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθούν και οι υπάρχουσες νόμιμες χωματερές των Δήμων. Αντιθέτως οι ΧΥΤΑ έχουν μικρό χρόνο ζωής (20-25 χρόνια).

► Οι ΧΥΤΑ χρειάζονται ειδική διαμόρφωση του χώρου υποδοχής με σημαντικό κόστος κατασκευής για την προστασία του περιβάλλοντος και αμφίβολα αποτελέσματα πολλές φορές λόγω αστοχιών στην κατασκευή, πεπερασμένων ορίων αντοχής, γρήγορου γεμίσματος κ.λ.π. Ένας ΧΥΤΑ αδυνατεί να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος.

► Η λύση του Χ.Υ.Τ.Α. είναι αντίθετη με την Κοινοτική Νομοθεσία – Οδηγία 31/1999 (άρθρο 5) και την Εθνική Νομοθεσία της ΚΥΑ 50910/2727/2033 ΦΕΚ Β.΄1909/2003 (Παράρτημα ΙΙ, Β.Ι.2 Στόχοι σελ. 26099) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 31/1999, σε συνδυασμό με την Οδηγία 75/442/ΕΟΚ., «…είναι υποχρεωτική, μέσω «ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για την εφαρμογή της μείωσης των βιοαποδομήσιμων (οργανικών) αστικών αποβλήτων που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής…»

Το κλειδί στην υπόθεση ειναι να γίνει κατανοητο από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η χρησιμότητα του ΧΥΤΥ ως οριστική λύση του προβλήματος των σκουπιδιών και από τους εμπλεκόμενους Δήμους και κατοίκους των περιοχών τα εξης.
-Ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης
-Μείωση των σκουπιδιών (περιορισμός μεγάλων συσκευασιών, προϊόντων μίας χρήσης, επαναχρησιμοποίηση),
-Διαλογή στην πηγή (στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες να υπάρχουν 3 κάδοι διαλογής για Ανακυκλώσιμα υλικά, Οργανικά, και Μη ανακυκλώσιμα),
-Συλλογή από τους Δήμους με 3 αντίστοιχους κάδους,
-Προώθηση προς Ανακύκλωση και Λιπασματοποίηση,
-πιθανή Ενεργειακή Αξιοποίηση, και τέλος
-Διάθεση στους ΧΥΤΥ των λιγοστών υπολειμμάτων που θα περίσσευαν και που δεν θα ήταν επιβλαβή για το περιβάλλον (λερωμένα και βρώμικα χαρτιά, υφάσματα, είδη πλαστικών και ορισμένα άλλα)

Κλείνοντας, ειδικά για την περίπτωση των ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αττικής που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, θάθελα να σας θυμίσω ότι όλες οι μελέτες, τουλάχιστον οι σοβαρές και εμπεριστατωμένες, δείχνουν πως η λύση για το προβλημα των σκουπιδιών του Λεκανοπεδίου είναι ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Οι δυο πρώτες και καταλληλότερες περιοχές που έδειξαν οι μελέτες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου πριν από πολλά χρόνια, όταν πρωτοσυζητήθηκε η λύση ΧΥΤΑ, ήταν η Ριτσώνα 1 και Ριτσώνα 2.
Επενέβη όμως ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης και, καθώς τον σιγοντάριζαν κατι δημοσιογραφάκια-παπαγαλάκια βεντέτες της τότε ελεύθερης Ραδιοφωνίας που θίγονταν τα χωριά τους και που σήμερα κατάντησαν γλάστρες και γελωτοποιοί στα πρωινάδικα,είπε το ιστορικό
-Δεν εξάγουμε σκουπίδια!!!
Χα!!!!Τί μας λέτε κύριε πρώην υπουργέ!!!
ΟΧΙ στην εξαγωγή σκουπιδιών;;;;
Στην εισαγωγή σκουπιδιών όμως λέτε ΝΑΙ!!!!
Ετσι δεν ειναι;;;;
Διότι ,όπως έλεγε καλή του ώρα ο πρώην Προεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου, ο Δημήτρης Εμιρζάς, καθημερινά πλακώνουν στην Αττική με καράβια, τρένα, φορτηγά και αεροπλάνα χιλιάδες τόννοι προιόντων για να πουληθούν στις αγορές, χιλιάδες κάτοικοι της Ελληνικής Περιφέρειας για να πάνε στα νοσοκομεία, στα υπουργεία, στα πανεπιστήμια....
Ολοι αυτοί όταν φευγουν παίρνουν μαζί και τα σκουπίδια τους;;;;
Ειδατε κανενα πωλητή σε λαική όταν φευγει να παιρνει μαζί και τα σκουπίδια του;;;;
Οχι βέβαια...τα αφήνουν ΕΔΩ!!!!!
Και καλείται μετά η Αθήνα...η μισή Ελλάδα..... να τα διαχειριστεί μαζί με τα δικά της!
Γιατί λοιπόν δε γίνεται μια γειτονική περιοχή να δεχτεί τους δυο ΧΥΤΑ;;;;
Η Αθήνα ειναι καλή μόνο σε ότι τους βολεύει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: