Κυριακή, Ιουλίου 17, 2022

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που σας κάνουν να αγχώνεστε και να σας κρατούν όρθιους τη νύχτα: αγχωμένος, άγρυπνος, παχύς και «πτώμα».

Το άγχος είναι ένα από τα πιο τρελά πράγματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ενήλικες, όπως το να αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατι πληρώνουμε τόσους φόρους και γιατί το Instant Pot, η διαστημική κατσαρόλα που πήραμε, είναι ένα καταπληκτικό δώρο. Όποια έρευνα και να διαβάσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων απαντούν πως καθημερινά κονταροχτυπιώνται με το άγχος. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι: Η δουλειά και τα χρήματα (Σιγά την έκπληξη!)

Ολο αυτό το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με ύπουλους τρόπους που βλάπτουν την υγεία και βάζουν φρένο σε μια καλή ζωή. «Ενώ οι φυσικές σας άμυνες είναι εξοπλισμένες να χειρίζονται μικρές και συχνές περιόδους άγχους, το χρόνιο άγχος είναι γνωστό ότι οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ανησυχία και πανικό, παχυσαρκία και αυπνία» λέει μια εξειδικευμένη σύμβουλος σχέσεων και διευθύντρια συμπεριφορικής υγείας και συνεχίζει «Ερευνες έδειξαν ότι στο χρόνιο άγχος αποδίδονται σοβαρές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων».

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις του άγχους σχετίζονται με τον ύπνο, 63% είπαν πως το άγχος τους δημιουργούσε πρόβλημα στον ύπνο και το 79% πως τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι. Οι ειδικοί τονίζουν πως, καθώς το άγχος επηρρεάζει τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας, το να είναι κάποιος χρόνια αγχωμένος και εξαντλημένος σίγουρα δεν είναι αυτός τρόπος για να ζήσει.

Το άγχος, ο  ύπνος και ο λόγος που αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι

Δηλαδή είναι τόσο σοβαρό το να είστε πολύ αγχωμένοι και να πάτε για ύπνο; Ερευνες του Συμβουλευτικού κέντρου La vie στη Καλιφόρνια δείχνουν ότι το άγχος επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου με πολλούς τρόπους.

Διανοητικά, είναι δύσκολο να καταφέρετε να «σβήσετε» τον εγκέφαλό σας που έχει πάρει φωτιά μετά από μια ημέρα γεμάτη άγχος. «Οταν ο άνθρωπος είναι αγχωμένος ξοδεύει πολύ χρόνο στο να σκέφτεται και να ανησυχεί» λένε κλινικοί ψυχολόγοι από το Κέντρο Συμπεριφορικής Υγείας και Ευεξίας με έδρα τη Μασαχουσέτη και εξηγούν: «Είναι πολύ συνηθισμένο να το κάνετε αυτό πριν τον ύπνο και οι αγχωτικές σκέψεις να σας κρατούν ξύπνιο. Αυτή η δυσκολία να κοιμηθείτε σας κάνει περισσότερο κουρασμένους» Βασικά είναι το αίσθημα που έχετε όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε που ξαφνικά ο εγκέφαλός σας κάνει στροφή και αποφασίζει να επαναλάβει κάθε συνομιλία που είχατε εκείνη την ημέρα ή πρίν πέντε χρόνια με κάποιους και να αναλύσετε τι είπε ο ένας και τι ο άλλος. 

Αυτή όμως αυτή η στροφή του εγκεφάλου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Οταν είστε αγχωμένοι, δυσκολεύεστε να εισέλθετε στη φάση REM του ύπνου γιατί το σώμα σας βρίσκεται ακόμα σε θέση «μάχης-ή-φυγής». Ο ύπνος REM είναι σημαντικότατος διότι είναι το τμήμα του κύκλου του ύπνου σας που σας βοηθά να ξυπνήσετε ανανεωμένοι. «Οταν είστε αγχωμένοι για το πώς θα κυλίσει η ημέρα σας, η δουλειά σας, ή η σχέση σας το σώμα σας δεν μπορεί να μεταβεί ομαλά στις απαραίτητες λειτουργίες του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που χρειάζεται για να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόληςτου αίματος και τελικά να κοιμηθεί» εξηγούν οι ψυχολόγοι. Το σώμα σας λοιπόν είναι τόσο τεταμένο που δεν μπορεί να κοιμηθεί-πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αναλάβει με αποτέλεσμα να ξυπνάτε «πτώμα».

Βιολογικά το άγχος κάνει όλους τους μύες να είναι σφιγμένοι- από τους ώμους μέχρι τα αυτιά και το σαγόνι και αυτό είναι πολύ κουραστικό. Το να είστε σε κατασταση άγχους είναι εξαντλητικό.

Λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε;

Ξέρετε πως όταν είστε αγχωμένοι και κάποιος σας λέει να ηρεμήσετε ευχαρίστως θα χώνατε το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι θα ουρλιάζατε. Αλλά υπάρχει κατι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό για να κάνετε. Διαδικασίες και ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τη φαινομενικά μυθική κατάσταση Ζεν.

Αν είστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσετε το άγχος πριν κοιμηθείτε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία προετοιμασίας του ύπνου ως ιερή. Αυτό περιλαμβάνει κατ`αρχήν την «απενεργοποίησή» σας νωρίτερα από όσο το συνηθίζετε. Δηλαδή αποσυνδεθείτε από το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο τουλάχιστον δυο ώρες πριν πέσετε για ύπνο, κλείστε την τηλεόραση ή κάνετε κάποιες δουλειές ή δραστηριότητες αυτό το δίωρο. Ναι, αυτό θα είναι το «σπάσιμο» που θα κάνετε σε ό,τι συνηθίζατε μέχρι τώρα.

Αντικαταστήστε το λοιπόν με το διάβασμα μιας εφημερίδας, ενός περιοδικού ή ενός βιβλίου. Αυτές οι δραστηριότητες αρχίζουν να ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα το οποίο σας βοηθά να προετοιμαστείτε για ύπνο και σας απομακρύνει από αγχωτικές παλιές συνήθειες. Το διάβασμα σας βοηθάει να γίνετε περισσότερο αντανακλαστικοί παρά αντιδραστικοί και αυτό είναι το κλειδί για τη μείωση του άγχους. Επίσης και το γράψιμο μιας λίστας υποχρεώσεων της επομένης ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να «εξωτερικεύσετε ανησυχίες που είναι φυλακισμένες στο μυαλό σας» λένε οι ειδικοί.

Καταγράψτε λοιπόν αυτά που σας ταράζουν και στη συνέχεια αφιερώστε λίγο χρόνο εξετάζοντας τις πιθανές λύσεις, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, τα υπέρ και τα κατά. «Μερικές φορές  καθώς προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, ακόμα και αν δεν το κατορθώσουμε, μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους μας» εξηγούν οι ψυχολόγοι.

Φυσικά αν έχετε δοκιμάσει όλα αυτά και κανένα δε σας βοήθησε να κοιμηθείτε (ή να αντιμετωπίσετε το άγχος σας) τότε αναζητείστε ένα θεραπευτή για βοήθεια. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε συμπεριφορές και πεποιθήσεις που σας στερούν τον πολύτιμο ύπνο σας και θα μπορέσετε επιτέλους να τις αντικαταστήσετε με υγιεινές συνήθειες ύπνου.

Γιατί αν είναι να χάσετε τον ύπνο σας, να τον χάσετε αλλά τουλάχιστον για διασκέδαση και όχι γιατί είστε αγχωμένοι!

Το άρθρο μου δημοσιευτηκε εδώ:

 https://www.thriveglobal.gr/arthra/oi-pio-synithismenoi-logoi-poy-sas-kanoyn-na-agchoneste-kai-na-sas-kratoyn-orthioys-ti-nychta/