Καθώς ξεκίνησε το 2023, την πιο θερμή ευχή μου- που παλιά "έπιανε"- σε όλους σας: "Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!"
Με συγκίνηση και σεβασμό ένα-οφειλόμενο από δεκαετίες-αφιέρωμα στα πολύτιμα χρόνια της εφηβείας μας στη Χαριλάου Τρικούπη 10.
SAINT JOSEPH
Ελληνογαλλική Σχολή "Αγιος Ιωσήφ"
Ecole Franco-hellénique "Saint Joseph"
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
«Πόσο η ψυχή μου ικανοποιείται σαν πετυχαίνει να μοιράσει την ευτυχία και να ανακουφίσει την πονεμένη ανθρωπότητα!»
Με τη φράση αυτή Αγία Αιμιλία ντε Βιαλάρ (Sainte Emilie de Vialar Gaillac 1797 – Marseille 1856)), ιδρύτρια του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ, θέτει τις βάσεις του οικουμενικού – ανθρωπιστικού έργου του Τάγματος. Εκδηλώνει την ευαισθησία της και την στράτευσή της απέναντι στον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Η πίστη της γίνεται συνεχής αγώνας για τον συνάνθρωπο, σύνθημα αυτοθυσίας στο βωμό του ανθρώπου και των πιο ευγενικών ιδανικών.
Το 1832 ιδρύει το Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως (Saint Joseph de l’ Apparition)
Το 1835 ξεκινά την ιεραποστολική της εποποιία. Πηγαίνει στο Αλγέρι μαζί με τρεις Αδελφές, όπου οργανώνει νοσοκομειακή υπηρεσία και ιδρύει σχολείο. Μετά το Αλγέρι ακολουθεί η Κωνσταντίνη και η Τύνιδα, όπου ιδρύει νοσοκομεία, γηροκομεία και σχολεία. Για το έργο αυτό την αποκαλούν Μητέρα Αιμιλία. Παράλληλα στη Γαλλία συνεχίζει την αποστολή της και πολλαπλασιάζονται οι κοινότητες και τα έργα φιλανθρωπίας. Η ιεραποστολική της περιήγηση την οδήγησε σε πολλές χώρες της Μεσογείου: Β. Αφρική, Παλαιστίνη, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, ακόμη και στη Βιρμανία, στην Ινδία, στην Αυστραλία. Συνολικώς, 42 κοινότητες ιδρύθηκαν στα 24 χρόνια δράσης της.
Το 1856 η Αγία Αιμιλία, περνώντας από την Αθήνα, υπόσχεται να στείλει και εδώ Αδελφές. Πράγματι τέσσερις Γαλλίδες μοναχές φτάνουν στην Ελλάδα, μισθώνουν ένα οίκημα στους πρόποδες της Ακρόπολης και ιδρύουν ένα ορφανοτροφείο. Ένα χρόνο αργότερα, το 1857, ιδρύουν ένα μικρό σχολείο, με γραπτή άδεια του νομάρχη. Εκεί θα φοιτήσουν κορίτσια και μικρά αγόρια. Οι Αδελφές με την επιμονή τους κατάφεραν όχι μόνο να αγαπηθούν από το λαό, αλλά και να αγοράσουν το πρώτο ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο της νέας πόλης στην οδό Πινακωτών 10 (σημερινή Χαριλάου Τρικούπη)
Εκεί στεγάστηκε η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» που λειτουργούσε κανονικά στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 10 μέχρι το σχολικό έτος 1978-79, οπότε έγινε η μετεγκατάστασή της στην Πεύκη, όπου συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι σήμερα με πλήρες Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Δίπλα στη Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» βρισκόταν το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Διονύσιος», το οποίο ξεκίνησε το 1954 ως ορφανοτροφείο για καθολικούς μαθητές. Από το 1979 διευθύνεται από τις Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ και από τον Νοέμβριο του 2001 ανήκει στην Ιερά Μονή «Άγιος Ιωσήφ».
H Μητέρα Αιμιλία απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών, ενώ τη συνόδευε η φωνή του λαού: «Η Αγία απέθανε» (La Sainte est morte!). Ανακηρύχτηκε επίσημα Αγία από την Εκκλησία τo 1951 επί Πάπα Πίου ΧΙΙ.