Επειδή συχνά πυκνά διαβάζουμε- και ακούμε - να προσδιορίζονται κάποιες σχέσεις ως καρμικές, επιτρέψτε μιου να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως το σημερινό άρθρο αναφέρεται στη μετενσάρκωση , την ιδέα δηλαδή ότι η ψυχή μετά τον θάνατο δεν πεθαίνει αλλά αναγεννάται σε νέο σώμα. Η ιδέα της μετενσάρκωσης είναι κυρίαρχη σε αρκετές θρησκείες κυρίως της Ινδίας, ενώ ήταν μέρος και της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα. Όσοι πιστεύουν στην μετενσάρκωση, θεωρούν ότι ένας άνθρωπος έχει ζήσει άπειρες προηγούμενες ζωές και θα ζήσει άλλες τόσες.
Τι είναι λοιπόν οι καρμικές σχέσεις;
Αν και προορίζονται να διδάξουν μαθήματα ζωής, οι καρμικές σχέσεις είναι συχνά ταραχώδεις και συναισθηματικά φορτισμένες σχέσεις που αισθάνονται προκαθορισμένες-προγραμμένες .
Ο ορισμός του Κάρμα ποικίλλει ανάλογα με το πνευματικό του πλαίσιο κάθε πολιτισμού. Ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν ότι η ουσία της ζωής μας βασίζεται στο κάρμα, ότι αυτό που είμαστε καθορίζεται από την καρμική ενέργεια που έχουμε συσσωρεύσει.
Ο σύγχρονος κόσμος θεωρεί ευρέως το κάρμα σαν μια έννοια αιτίου και αιτιατού δηλαδή της αιτίας και του αποτελέσματος, όπου οι καλές πράξεις μεταφράζονται σε θετικά αποτελέσματα και οι κακές πράξεις οδηγούν σε αρνητικά.
Αυτή η πεποίθηση αιτιότητας είναι που συνθέτει το πλαίσιο μιας καρμικής σχέσης. Η αιτία και το αποτέλεσμα στη ζωή μπορεί να είναι μια σημαντική μέθοδος διδασκαλίας μαθημάτων και οι καρμικές σχέσεις έχουν να κάνουν με τη μάθηση.
Τι είναι μια καρμική σχέση;
Η καρμική σχέση δεν είναι μια επίσημη επιστημονική διάγνωση ή ένας κλινικός προσδιορισμός.
Είναι μια ετικέτα πνευματικής σχέσης που χρησιμοποιείται για δύο άτομα από προηγούμενες ζωές που συναντήθηκαν για να επιλύσουν ημιτελή ζητήματα ή εκκρεμότητες ή επίσης να δώσουν σημαντικά μαθήματα ζωής.
«Οι καρμικές σχέσεις πιστεύεται ότι προέρχονται από άλυτα ζητήματα που μεταφέρθηκαν από προηγούμενες ζωές, δημιουργώντας έναν κύκλο μαθημάτων και προσωπικής ανάπτυξης», εξηγεί η Δρ. Caroline Madden, Marriage & Family Therapist, MFT, PhD θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας από το Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια. «Αυτές οι σχέσεις λειτουργούν ως καθρέφτες, αντανακλώντας πίσω σε εμάς τις πτυχές του εαυτού μας που χρειάζονται προσοχή και θεραπεία».
Οι καρμικές σχέσεις είναι συχνά έντονες, προκλητικές και συναισθηματικά φορτισμένες. Πιθανόν να είναι βραχύβιες γιατί η πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση και των δυο έχει αποτέλεσμα τη συναισθηματική εξάντληση και συνέπεια τη διάλυση της σχέσης.
Η Jenae Stainer, LCSW - Therapist - TMS & Brain Health Los Angeles, California (αδειούχος κλινική κοινωνική λειτουργός στο Bespoke Treatment στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια), προσθέτει ότι οι καρμικές σχέσεις είναι συχνά εξαιρετικά έντονες και παθιασμένες. Eξηγεί ότι τα ζευγάρια νιώθουν μια αγάπη ολοκληρωτικά καταστροφική ή βιώνουν μια αίσθηση αδιάρακτου μαγνητισμού προς τους συντρόφους τους, παρά τις μεγάλες δυσκολίες αυτής της σχέσης.
Σημάδια ότι είστε σε καρμική σχέση
Δεν υπάρχει λίστα ελέγχου που να μπορεί να συνοψίσει κάθε καρμική σχέση, αλλά κοινά σημάδια ότι βρίσκόμαστε σε μια καρμική σχέση που περιλαμβάνουν:
-νιώθοντας μια άμεση, ισχυρή σύνδεση με το άλλο άτομο
-έχοντας μια αίσθηση που έχουμε γνωριστεί από πριν
-συνεχιζόμενες συγκρούσεις
-παρατηρούμε να υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα από προηγούμενες σχέσεις ή από την παιδική ηλικία
-νιώθουμε να μην είμαστε γνήσιοι στη σχέση αυτή αλλά σαν μια αίσθηση υποχρέωσης να παραμείνουμε στη σχέση
-αισθανόμασε σαν να είμαστε σε ένα «συναισθηματικό τρενάκι» δηλαδή να έχουμε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα
-βιώνουμε μια έντονη έλξη και συγχρόνως απώθηση για αυτό το άτομο
- έχουμε εξαντληθεί συναισθηματικά
Οι κίνδυνοι της «καρμικής σχέσης».
Σε ένα γενικό πνευματικό πλαίσιο, η σκέψη μιας σχέσης που έρχεται για να μας διδάξει μαθήματα και να μας βοηθήσει με την προσωπική ανάπτυξη ακούγεται θετική.
Από την άλλη όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις κακοποίησης( situations of abuse)! Μπορεί πάλι να σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε εκεί γιατί η μοίρα θέλει να περάσουμε αυτή την εμπειρία.
Η διδαχή μαθημάτων, η προσωπική ανάπτυξη αλλά και γενικά η πεποίθηση πως η σχέση μας με ένα άτομο είναι καρμική και έρχεται από προηγούμενες ζωές, δεν είναι ποτέ λόγος για να δικαιολογήσουμε την παραμονή μας σε μέρος όπου δεν αισθανόμαστε ασφαλείς ψυχικά ή σωματικά. Αν μια καρμική σχέση μας κάνει να αισθανόμαστε ανασφαλείς, τότε ήρθε η ώρα να τα μαζεύουμε και να φύγουμε, ει δυνατόν το συντομότερο!!.
Πώς να τερματίσουμε μια καρμική σχέση
Η Sophie Cress a licensed marriage and family therapist and certified Gottman therapist from North Carolina, (αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και πιστοποιημένη θεραπεύτρια Gottman από τη Βόρεια Καρολίνα) συνιστά πρώτα να προσδιορίσουμε τι μαθήματα πήραμε από αυτήν τη σχέση και συνεχίζει:
«Στο τέλος της ημέρας, το αν μια καρμική σχέση πρέπει να τελειώσει ή να μετατραπεί σε κάτι καλύτερο, εξαρτάται από εσάς. Με τη βοήθεια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αυτή η ιδέα σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τί αντιμετωπίζετε και να σας δώσει δύναμη να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για σας».
Με δυο λόγια
Οι καρμικές σχέσεις βασίζονται σε έννοιες μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. Πιστεύεται ότι είναι σχέσεις με άτομα που συνδέονται με μας από προηγούμενες ζωές που έχουν επανέλθει για να επιλύσουν ημιτελή ζητήματα ή να δώσουν μαθήματα ζωής. Η συναισθηματική αναταραχή, οι συγκρούσεις και η εξάντληση είναι κοινά χαρακτηριστικά μιας καρμικής σχέσης, παρόλο που μπορεί να αισθανόμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με το άλλο άτομο. Το να γνωρίζουμε πότε και αν πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό το είδος σχέσης δεν είναι εύκολο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το να μείνουμε κάπου όπου αισθανόμαστε ανασφαλείς για χάρη της προσωπικής μας ανάπτυξης ή δεν ξέρω κι εγώ για τί αλλο , δεν αξίζει να το πληρώνουμε με την ψυχική ή σωματική μας υγεία! Και αυτό πρεπει να ισχύει είτε πιστεύουμε στη μετενσάρκωση και τις καρμικές σχέσεις είτε όχι!!
Είναι ΚΑΝΟΝΑΣ!!!