Κυριακή, Οκτωβρίου 15, 2023

Κριτική εσωτερική φωνή · ένας εχθρός μέσα στο κεφάλι μας!


 -Τί είναι η κριτική εσωτερική φωνή;

Όλοι γνωρίζουμε αυτές τις ενοχλητικές σκέψεις και αμφιβολίες που αυξάνουν τη νευρικότητά μας και παρεμβαίνουν στην απόδοσή μας σε διάφορες στιγμές. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε ότι αυτές οι χλευαστικές, υποτιμητικές αυτοκριτικές είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου. Είναι απλώς τα πιο προφανή θραύσματα ενός μεγαλύτερου, καλά κρυμμένου εχθρού μέσα στον καθένα μας που επηρεάζει τις ενέργειές μας, παρεμβαίνει στην επιδίωξη των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων μας και έχει γενικό αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας.

Η κριτική εσωτερική φωνή είναι ένα καλά ενσωματωμένο και επαναλαμβανόμενο στοιχείο καταστροφικών σκέψεων προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι οι γκρινιάρικες «φωνές», ή σκέψεις, που συνθέτουν αυτόν τον εσωτερικό μας  διάλογο και βρίσκονται στη ρίζα μεγάλου μέρους της αυτοκαταστροφικής και δυσπροσαρμοστικής συμπεριφοράς μας.

Η κριτική εσωτερική φωνή δεν είναι μια ακουστική ψευδαίσθηση. Βιώνεται σαν σκέψεις μέσα στο κεφάλι μας. Αυτό το ρεύμα καταστροφικών σκέψεων σχηματίζει έναν αντι-εαυτό που μας αποθαρρύνει να ενεργήσουμε  προς το συμφέρον τους.

                -Πώς μας επηρεάζει η κριτική εσωτερική φωνή;

Η κριτική εσωτερική φωνή είναι ένας εσωτερικός εχθρός που μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής μας, των προσωπικών και οικείων μας σχέσεων, των επιδόσεων και των επιτευγμάτων μας στο σχολείο και την εργασία. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μας επηρεάζουν υπονομεύοντας τα θετικά μας συναισθήματα για τον εαυτό μας και τους άλλους και ενισχύοντας την αυτοκριτική, την εσωτερικότητα, τη δυσπιστία,  τους εθισμούς και την υποχώρηση από δραστηριότητες που έχουν  οι στόχοι μας.

       -Ποια είναι μερικά παραδείγματα κοινών κριτικών εσωτερικών φωνών;

Μερικές κοινές φωνές περιλαμβάνουν σκέψεις όπως «Είσαι ηλίθιος», «Δεν είσαι ελκυστικός» ή «Δεν είσαι σαν τους άλλους ανθρώπους». Μερικοί άνθρωποι έχουν φωνές για την καριέρα τους, όπως «Δεν θα είσαι ποτέ επιτυχημένος», «Κανείς δεν εκτιμά πόσο σκληρά εργάζεσαι» ή «Είσαι υπό υπερβολική πίεση, δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτό το άγχος». Αλλοι πάλι  βιώνουν φωνές για τη σχέση τους, όπως «Δεν νοιάζεται πραγματικά για σένα», «Είσαι καλύτερα μόνος σου» ή «Μην είσαι ευάλωτος, απλώς θα πληγωθείς».

       -Από πού προέρχονται οι κρίσιμες εσωτερικές φωνές;

Αυτές οι εσωτερικές φωνές συνήθως προέρχονται από πρώιμες εμπειρίες της ζωής που εσωτερικεύονται και λαμβάνονται με τρόπους που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Συχνά, πολλές από αυτές τις αρνητικές φωνές προέρχονται από τους γονείς μας ή από τους δασκάλους της  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς ως παιδιά αντιλαμβανόμαστε τις αρνητικές στάσεις που έχουν οι γονείς  ή οι δάσκαλοι όχι μόνο προς τα παιδιά αλλά και προς τον εαυτό τους. Οι φωνές αυτές  μπορεί επίσης να προέρχονται από αλληλεπιδράσεις με συνομηλίκους, με αδέλφια ή ακόμα και ενήλικες  που ασκούν  πάνω μας μεγάλη επιρροή.

-Πώς διαφέρει η κριτική εσωτερική φωνή από τη συνείδηση;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν σταματήσουν να ακούν την κριτική εσωτερική τους φωνή, θα χάσουν την επαφή με τη συνείδησή τους.

Ωστόσο, η κριτική εσωτερική φωνή δεν είναι ένας αξιόπιστος ηθικός οδηγός όπως  είναι η συνείδηση.

Αντίθετα, η κριτική εσωτερική φωνή είναι εξευτελιστική και τιμωρητική και συχνά μας οδηγεί σε αρρωστημένες  αποφάσεις και κατά συνέπεια καταστάσεις. Αυτές οι αρνητικές φωνές τείνουν να αυξάνουν τα συναισθήματα μίσους προς τον εαυτό μας χωρίς όμως να μας παρακινούν να αλλάξουμε τις ανεπιθύμητες ιδιότητες  που- όπως μας λένε-  έχουμε ή να ενεργήσουμε με έναν άλλο τρόπο εποικοδομητικό .

   -Μπορούμε να εξουσιάσουμε την κριτική εσωτερική μας φωνή;

Για να μπει ένας έλεγχος  σε αυτήν την καταστροφική διαδικασία σκέψης, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τί  μας λέει η εσωτερική μας φωνή, ώστε να μπορέσουμε  να την εμποδίσουμε να καταστρέψει τη ζωή μας. Για να το προσδιορίσουμε αυτό, είναι χρήσιμο να δίννουμε προσοχή στο πότε ξαφνικά γλιστράμε σε κακή διάθεση ή αναστατωνόμαστε  από κάτι.  Συχνά αυτές οι αρνητικές αλλαγές στα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα μιας κριτικής εσωτερικής φωνής. Μόλις προσδιορίσουμε τη διαδικασία σκέψης και εντοπίσουμε τις αρνητικές ενέργειες που υποστηρίζει, μπορούμε  να πάρουμε τον έλεγχο της εσωτερικής μας φωνής αποφασίζοντας συνειδητά να μην την ακούμε. Αντίθετα, να προχωρήσουμε  τις ενέργειες που είναι προς το συμφέρον σας.

Δημοσιεύτηκε στο Psychcentral Inc