Κυριακή, Ιουλίου 28, 2024

Εφαρμογές γνωριμιών: Εύκολη η συνάντηση δύσκολη η αγάπη

 
Εφαρμογές γνωριμιών: Εύκολη συνάντηση δύσκολη η αγάπη

-Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι σχέσεις ήταν σχετικά απλές για έναν γνωστό αλλά σταθερό λόγο:
ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσεις κάποιον που να σου αρέσει και να είσαι βέβαιος πως θα τον αγαπήσεις – αυτό το ξέραμε όλοι. Ζούσαμε σε έναν κλειστό κύκλο, οι επιλογές μας ήταν λίγες, τα ταξίδια πάλι ήταν ακριβά να πάμε «σε άλλη γη σε άλλα μέρη» για να ψάξουμε σύντροφο και οι κοινωνικές μας σχέσεις ελάχιστες.
-Αυτό είχε πολλά μειονεκτήματα-εμπόδια: ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αποδέχονται προσφορές από ενδιαφερόμενους να κάνουν σχέση, οι οποίοι όμως δεν τους πολυ-έπειθαν πως ήταν οι ιδανικοί σύντροφοι.
-Αυτό σήμαινε ότι μπορεί σαν χαρακτήρες να μην ταίριαζαν και τελικά να πέθαιναν μόνοι και ανεκπλήρωτοι επειδή υπήρχαν μερικά βουνά ή ένα ποτάμι ανάμεσά τους, ουσιαστικά ένα χάος αγεφύρωτο!
-Η ιδιοφυΐα των σύγχρονων τεχνολόγων φρόντισε να διορθωθούν αυτά τα ιστορικά εμπόδια και να μας προσφέρουν ατελείωτες επιλογές. Η γνωριμία λοιπόν με κάποιον νέο άτομο είναι πλέον μια συνεχής δυνατότητα. Αλλά αυτή η σημαντική ανακάλυψη στο αρχικό επίπεδο έχει συσκοτίσει μια συνεχιζόμενη πρόκληση στο επίπεδο του απώτερου σκοπού:
μπορεί να είναι εύκολο να συναντηθούμε με κάποιον αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αγαπηθούμε.
-Αποτελούμε - ο καθένας από εμάς - άκρως προκλητικές προτάσεις για οποιονδήποτε. Όλοι μας είμαστε γεμάτοι με ψυχολογικές ιδιορρυθμίες που χρησιμεύουν στο να κάνουν μια συνεχή σχέση εξαιρετικά προβληματική:
είμαστε ανυπόμονοι, επιρρεπείς σε άδικες κατηγορίες, γεμάτοι αυτολύπηση και διστακτικοί ως ανίκανοι στο να εκφράζουμε τις ανάγκες μας με τρόπο που να μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τους άλλους.…
-Το ότι μπορούμε να συναντήσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους έχει κρύψει υπέροχα τις άσχημες πλευρές μας, γεννώντας μέσα μας τη γοητευτική αλλά παραπλανητική ιδέα —που μας συνεπαίρνει κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες— ότι βρισκόμαστε χωρίς σύντροφο επειδή δεν έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα «το κατάλληλο άτομο».
-Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η εσωτερική μας σύγκρουση αλλά και λαχτάρα να βρούμε σύντροφο δεν έχει- λέμε στους εαυτούς μας και το πιστεύουμε- καμία σχέση με τις δικές μας ατέλειες . Είναι απλώς θέμα ανάγκης να κυνηγήσουμε έναν πιο λογικό υποψήφιο που, επιτέλους, θα δει τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο.
-Ξέρετε η ευκολία αυτή της επιλογής μας έχει εξαντλήσει την υπομονή και τη σεμνότητα που απαιτούνται για να παλέψουμε με τους δαίμονές μας που σκοντάφτουμε πάνω τους στο δρόμο μας με όποιον σύντροφο κι αν είμαστε.
-Το κυριότερο μάλιστα είναι πως ξεχνάμε ότι η συνάντηση αυτή είναι απλά μια γοητευτική προοπτική, εφόσον δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς που πάμε να συναντήσουμε · μας είναι τελείως άγνωστοι!
-Ενα σοβαρό και σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι πως, για να είμαστε έτοιμοι να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, πρέπει να φανταστούμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν και για τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά λεπτομερώς, τις κακές διαθέσεις που θα κρύβονται πίσω από τα ωραία χαμόγελα, τα δύσκολα παρελθόντα που κρύβονται κάτω από τα λαμπερά μάτια, τις μπερδεμένες ψυχές που βρίσκονται μέσα σε μια δήλωση προτίμησης που θα ακούσουμε για εκδρομές ή για διάβασμα.
-Παρόλο που υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που μπορεί να συναντήσουμε, δεν υπάρχουν —στην πραγματικότητα— τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε πραγματικά να αγαπήσουμε.
-Οι εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να έκαναν απείρως ευκολότερη τη σύνδεση, αλλά δεν μας βοήθησαν με κανέναν τρόπο να είμαστε πιο υπομονετικοί, ευφάνταστοι, συγχωρητικοί ή με ενσυναίσθηση, δηλαδή πιο έμπειροι στην τέχνη που κάνει μια σχέση βιώσιμη.
-Ως εκ τούτου, τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με έναν δεδομένο υποψήφιο θα εμφανιστούν- πάντα με συγκρίσιμες μορφές - με σχεδόν οποιονδήποτε μπορεί να πέσουμε πρόσωπο με πρόσωπο.
-Η πραγματική δουλειά που θα έπρεπε να κάνουμε δεν είναι — αφού ρίξουμε μια λογική ματιά γύρω μας — να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Είναι να φτάσουμε στη ρίζα αυτού που δυσκολεύει τη ζωή μας με οποιοδήποτε άτομο που θα μπορούσαμε να βρεθούμε.
-Θα είμαστε έτοιμοι για να αγαπήσουμε όταν αφήσουμε λίγο στην άκρη την αίσθηση που έχουμε για τις δυνατότητές μας και αναγνωρίσουμε ότι παρόλο που μπορεί να έχουμε πολλές επιλογές, δεν έχουμε —στην πραγματικότητα— τόσες πολλές δυνατότητες.
-Μπορεί να ακούγεται αρνητικό ή μελαγχολικό, αλλά αυτό θα είναι, με τον δικό του τρόπο, μια απελευθερωτική συνειδητοποίηση που μπορεί να μας βοηθήσει να ανακατευθύνουμε τις ενέργειές μας μακριά από το εξαντλητικό αυτό κύκλωμα των νέων συναντήσεων και να αναζητήσουμε μια αμοιβαία συναισθηματική ωριμότητα πάνω στην οποία μπορεί μια μέρα να χτιστεί η αληθινή αγάπη.😊
 
Απόδοση από το έξοχο "The School of Life"

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024

Αυτό το μαγικό και θαυμαστό ταξίδι που λέγεται "ζωή"

Η επούλωση, η γιατριά, η θεραπεία είναι -όπως όλα- μια ισορροπία όπου τόσο η αποδοχή όσο και η αλλαγή είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια σε αυτό το μαγικό και θαυμαστό ταξίδι που λέγεται "ζωή".😊

Από το εξαίρετο PsychAlive.org