Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2024


Τα αμφίδρομα οφέλη της γενναιοδωρίας ή αλλιώς
«η χαρά του να δίνεις = η χαρά του να παίρνεις»
 
Από τη Lisa Firestone, Ph.D. κλινική ψυχολόγο στο Los Angeles και στην Santa Barbara,California. https://www.drlisafirestone.com/
 
-Η γενναιοδωρία - η ιδιότητα του να είμαστε άτομο ευγενικό και με κατανόηση, πρόθυμο να δώσουμε στους άλλους πράγματα που έχουν αξία ηθική ή υλική, συχνά ορίζεται ως πράξη ανιδιοτέλειας. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν τώρα ότι η γενναιοδωρία λειτουργεί στην πραγματικότητα προς το συμφέρον μας! Είναι μια αρχή ψυχικής υγείας και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή για τους άλλους αλλά και για εμάς!
-Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες μελέτες υπογραμμίζουν τα οφέλη της γενναιοδωρίας τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η γενναιοδωρία όχι μόνο μειώνει το άγχος αλλά και υποστηρίζει τη σωματική υγεία του ατόμου, ενισχύει την αίσθηση του σκοπού του, καταπολεμά την κατάθλιψη και επίσης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής του.
-Εάν μια πιο μακροχρόνια, λιγότερο αγχωτική και πιο σημαντική ζωή δεν είναι αρκετή για να μας ενθαρρύνει να ενισχύσουμε την πρακτική της γενναιοδωρίας μας, ας σκεφτούμε ότι η γενναιοδωρία προάγει επίσης την κοινωνική σύνδεση και βελτιώνει τις σχέσεις.
-Σύμφωνα με τους Jason Marsh και Jill Suttie του Greater Good Science Center, «Όταν δίνουμε στους άλλους, δεν τους κάνουμε μόνο να νιώθουν πιο κοντά μας αλλά νιώθουμε επίσης και εμείς πιο κοντά τους». Αυτό συμβαίνει επειδή το να είμαστε γενναιόδωροι και ευγενικοί μας ενθαρρύνει να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους με πιο θετική οπτική και καλλιεργεί μια αίσθηση κοινότητας και ένα αίσθημα διασύνδεσης.
-Το να είμαστε γενναιόδωροι μας κάνει επίσης να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Η γενναιοδωρία είναι ταυτόχρονα μια φυσική οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ένα φυσικό απωθητικό του μίσους προς τον εαυτό μας!. Εστιάζοντας σε αυτά που δίνουμε παρά σε αυτά που λαμβάνουμε, , δημιουργούμε μια πιο εξωστρεφή προσέγγιση έναντι του κόσμου η οποία μας απομακρύνει από το να εστιάζουμε διαρκώς τα πάντα γύρω από εμάς!.
-Ενώ η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου αυτογνωσίας και ευαισθησίας είναι πολύ σημαντική για έναν άνθρωπο εν τούτοις , πολύ συχνά εμείς οι ίδιοι στριμώχνουμε τον εαυτό μας μέσα σε έναν αρνητικό φακό.
-Ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο ακούγοντας την «κρίσιμη εσωτερική φωνή» στο κεφάλι μας, η οποία εξετάζει εξονυχιστικά κάθε μας κίνηση και μας γκρινιάζει με αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας και τους άλλους.
-Αυτές οι αρνητικές σκέψεις υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή μας και μπορούν να οδηγήσουν σε αυτο-σαμποτάζ.
-Το να είμαστε γενναιόδωροι μας αποσπά την προσοχή από τον καταιγισμό άσχημων σκέψεων της «κριτικής εσωτερικής φωνής» και δημιουργεί επίσης ένα ισχυρό επιχείρημα εναντίον της. Όταν βλέπουμε κάποιον άλλο να επωφελείται από τις ευγενικές μας πράξεις, για παράδειγμα, είναι δύσκολο για την εσωτερική φωνή να υποστηρίξει ότι είμαστε άχρηστοι.
 
Τέσσερα βήματα για την πλήρη εξάσκηση της γενναιοδωρίας
 
1)Ας δώσουμε κάτι που θα ευαισθητοποιήσει
 
Η γενναιοδωρία είναι πιο αποτελεσματική όταν το δώρο που προσφέρουμε είναι να σκεφτούμε τι θέλει ή τι χρειάζεται ο άλλος. Δεν είναι πάντα για υλικά πράγματα. Είναι και να δίνουμε τον εαυτό μας. Μερικές φορές μόνο το να είμαστε παρόντες και στη διάθεση ενός αγαπημένου προσώπου που περνάει δύσκολα είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε.
 
2)Ας αποδεχτούμε την εκτίμηση.
 
Είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί στους ανθρώπους που μας εκφράζουν την εκτίμησή τους. Η γενναιοδωρία είναι αμφίδρομη, το να επιτρέπουμε σε κάποιον να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του είναι μια σημαντική πτυχή της γενναιοδωρίας και μέρος αυτού που μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά του.
Όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, «Το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης λειτουργεί μοναδικά για να οικοδομήσει μια σχέση υψηλής ποιότητας μεταξύ ενός ευγνώμονα ατόμου και του στόχου της ευγνωμοσύνης του, δηλαδή του ατόμου που του έκανε μια ευγενική χειρονομία». Επομένως, είναι σημαντικό να μην παραμελούμε να πούμε ένα «ευχαριστώ» με σχόλια όπως «Ω, δεν ήταν τίποτα».
 
3)Ας αποδεχτούμε τώρα εμείς τη γενναιοδωρία των άλλων.
 
Για Μερικούς ανθρώπους είναι πολύ πιο εύκολο χρόνο να δίνουν παρά να παίρνουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήσουμε τους άλλους να κάνουν πράγματα για μας. Αυτό ονομάζεται γενναιοδωρία της αποδοχής. Ας μη στερήσουμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα την ευκαιρία να νιώσουν τη χαρά της προσφοράς. Η αποδοχή της γενναιοδωρίας των άλλων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα αλλά καλό θα είναι να θυμόμαστε πως η γενναιοδωρία είναι μια πράξη αγάπης που βέβαια συχνά αποδεικνύεται και αντιφατική καθώς πολλοί άνθρωποι δεν την αποδέχονται.
 
4)Ας δείξουμε την εκτίμησή μας .
 
Να μην ξεχνάμε ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα σημαντικό μέρος της εξίσωσης
«προσφέρω στους άλλους= μου προσφέρουν οι άλλοι»
Ας δείξουμε την εκτίμησή σας για τη γενναιοδωρία που απευθύνεται προς εμάς, ακόμα κι αν αισθανόμαστε κάπως άβολα, ίσως και ντροπή. Ας αντισταθούμε στον πειρασμό να πούμε πράγματα όπως «Είναι πάρα πολύ» ή «Δεν θα έπρεπε». Αντίθετα, απλά ας πούμε "Ευχαριστώ!" Ή, ακόμα καλύτερα, να πούμε στο άτομο τι σήμαινε για εμάς η γενναιοδωρία του.
Η καθημερινή ζωή μας προσφέρει εκατοντάδες ευκαιρίες να είμαστε γενναιόδωροι και καθιερώνοντας αυτόν τον τρόπο ζωής μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ίσως λίγο καλύτερο.
 
Απόδοση από το www.psychalive.org