Τρίτη, Μαρτίου 07, 2023

Θέλω νάμαι ο εαυτός μου!


 

Δεν είμαι του πατρός μου!

Δεν είμαι του αντρός μου!

Θέλω νάμαι ο εαυτός μου!

Ναι, αλλά... 

-Για να γίνει  αυτό  πρέπει  κάποια ευλογημένη στιγμή να πετάξουμε τη μάσκα του οξυγόνου και να αναπνεύσουμε ελεύθερα  βάζοντας τον εαυτό μας πρώτο!

-Είναι καιρός να αντιληφθούμε  και να υπενθυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας ότι δεν θα μπορέσουμε  ποτέ να κάνουμε  τους πάντες ευτυχισμένους  και πως αποστολή μας στη ζωή δεν είναι να βεβαιωνόμαστε καθε τόσο πως οι άλλοι είναι ικανοποιημένοι! Είμαστε όλοι μοναδικές προσωπικότητες με διαφορετικές ανάγκες, συνεπώς είναι αδύνατο να τους κάνουμε όλους χαρούμενους.

-Μερικές φορές το να βάζουμε τον εαυτό μας  πρώτο μοιάζει σαν να λεμε «όχι». Δεν είναι όμως έτσι . Απλά θυσιάζουμε την προσωπική, την κοινωνική και την επαγγελματική μας ζωή  για να αποφύγουμε την άρνηση. Το να πούμε «όχι» βάζοντας τις δικές μας ανάγκες πρώτα δε σημαίνει πως είμαστε κακοί άνθρωποι. Απλώς προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία , τη θετική μας ενέργεια και την πνευματική μας ισορροπία.

-Το να θέσουμε υγιή όρια στις σχέσεις μας σημαίνει πως δεν αφήνουμε κανένα να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη μας. Δεν επιρέπεται να αφήνουμε πάντα στην άκρη τις δικές μας ανάγκες επειδή ανησυχούμε για τις ανάγκες των άλλων. Μια σχέση μας θα ήταν ανθυγιεινή  σε μεγάλο βαθμό αν δεν είχαμε θέσει τα  όριά μας  με έμφαση στην ιεράρχηση των αναγκών μας. Το να βάλουμε λοιπόν  όρια στις σχέσεις μας σημαίνει πως θα μπορούν να έχουν μακρά διάρκεια και  αποτέλεσμα να γίνουμε όλοι  ευτυχισμένοι.

-Μερικές φορές δεν μπορούμε αντικειμενικά  να βάλουμε  πρώτα τις δικές μας ανάγκες επειδή είμαστε τόσο πολύ απασχολημένοι με το να προσπαθούμε να  ευχαριστήσουμε  όλους τους άλλους  που δεν συνειδητοποιούμε καν  πως νιώθουμε και ποια είναι τα αληθινά μας συναισθήματα. Αυτό είναι πράγματι ένα βαθύτερο ζήτημα.  Αν  θέλουμε  να αρχίσουμε πραγματικά να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να νιώθουμε μια αίσθηση ικανοποίησης στη ζωή, πρέπει να του αφιερώσουμε  χρόνο για να μπορέσουμε  να προσδιορίσουμε  τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Γιαυτό ας κατεβάσουμε ταχύτητα. Το να συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμαστε για όλους εκτός από τον εαυτό μας είναι μια συνταγή σίγουρης  εξάντλησης και απογοήτευσης.

Δημοσιεύτηκε στο PsychCenter Inc.