Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2022

Συντάσσοντας το προσωπικό μας Μανιφέστο.


 

Εγκαινιάζοντας ένα νέο τολμηρό παιχνίδι.

Ποιος ειναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο της ζωής μας από το να βάλουμε σε μια τάξη τις σπουδαιότερές μας σκέψεις, αξίες, αρχές, δυνατά και αδύναμα σημεία, σχέδια, σκοπούς, επιθυμίες και όνειρα;

Ποιος ειναι ο πιο τεκμηριωμένος τρόπος από το να δημιουργήσουμε την προσωπική μας διακήρυξη, το προσωπικό μας μανιφέστο, που θα οδηγήσει, θα παρακινήσει και θα εμπνεύσει την καθημερινότητα μας;

Το μανιφέστο είναι ένα πίστευτα πολύτιμο εργαλείο. Μπορεί να μας βοηθήσει να εδραιώσουμε και να αποσαφηνήσουμε το νόημα της ζωής μας. Τοποθετεί σε ένα ασφαλές σημείο τους συλλογισμούς  και τα άγχη μας, μας προσγειώνει και υπενθυμίζει στην καρδιά μας τί έχει αξία.Το μανιφέστο μπορεί να παίξει το ρόλο του προορισμού μας ή το πού βρίσκεται ο πραγματικός Βορράς στην πυξίδα της ζωής μας. Ολοι έχουμε ανάγκη από μια καλή έμπνευση και ένα στόχο και το προσωπικό μανιφέστο μας δίνει τη δυνατότητα να το επιτύχουμε.

Εχοντας λοιπόν  αυτό κατά νου μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μανιφέστο βασισμένο πάνω στο Wabi Sabi (1"), την ιαπωνική φιλοσοφία του Ζεν δηλαδή η οποία μας παροτρύνει να εκτιμήσουμε και ν’αποδεχτούμε τη φυσική ροή των πραγμάτων, να δούμε τα πράγματα πιο απλά, να δεχθούμε τις ατέλειές τους και να μην αφήνουμε ανούσιες λεπτομέρειες να μας ταράζουν.

Το προσωπικό μας μανιφέστο μπορεί να περιλαμβάνει την κοσμοθεωρία μας και τις πεποιθήσεις μας που μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν καθημερινά στο να είμαστε απλοί, ειλικρινείς, ευγενικοί, να  ταξιδεύουμε, να αγαπάμε βαθιά, να είμαστε ελεύθεροι και να μην κρίνουμε τους άλλους. Να αναγνωρίσουμε και να ζήσουμε με τη θεώρηση πως βρισκόμαστε στο σωστό μέρος και πως η ζωή είναι και θα είναι για πάντα η τελειότερη ατέλεια.

Το μανιφέστο που είναι δυνατό να παίξει το ρόλο ενός τολμηρού παιχνιδιού που το θα το παίξουμε με τον εαυτό μας, μπορούμε να το συμπληρώνουμε σε όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και στα επόμενα χρόνια προσθέτοντας κάθε νέο συλλογισμό ή στόχο που βάλαμε ή αφαιρώντας κάποιον παλιό που έπαψε να ισχύει. Επίσης εννοείται πως μπορούμε να το ξεκινήσουμε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, δε χρειαζεται να περιμένουμε την  πρωτοχρονια! Ο χρόνος ειναι χρήμα.

 Μόλις τον ολοκληρώσουμε λοιπόν μπορούμε να τον κάνουμε κάδρο ή αφίσα στον τοίχο του σπιτιού μας και να τον παίρνουμε βέβαια μαζί μας σε κάθε μετακόμιση.

Δείτε τώρα πώς να φτιάξετε το δικό σας μανιφέστο με πέντε απλά βήματα

1.         Κάθε αρχή και δύσκολη

Κατ` αρχήν πάρτε ένα σημειωματάριο, ένα κομματι χαρτί ή ανοίξτε ένα mail. Αφού πήρατε απόφαση να γράψετε, τότε εμπρός,τί περιμένετε; Γράψτε τί σας εμπνέει: βιβλία που σας δίνουν  κουράγιο να συνεχίσετε, μαθήματα ζωής που πήρατε, γράψτε για την ηθική σας και τις αξίες σας καθώς και για τις κόκκινες γραμμές σας, τα μικρά ή τα μεγάλα πράγματα που δε θα υποχωρήσετε ποτέ. Γράψτε τί σας κάνει να αισθάνεστε καλά, συμβουλές που θα δώσετε σε ένα φίλο σας, διδάγματα που έχετε μάθει. Με έκπληξη θα νιώσετε και θα δείτε  τί είδους άνθρωπος είστε και τί τελικά έχει σημασία για εσάς.

2.         Την αλήθεια παρακαλώ

Προσπαθείστε αυτό που γράφετε να είναι η βαθύτερη μορφή αυτοέκφρασης. Το μανιφέστο σας είναι ένας χώρος να εξασκήσετε την εντιμότητά σας, να καταθέσετε την αλήθεια σας. Μήν κρύβεστε από τον εαυτό σας, να είστε αληθινός μαζί του, να είστε αληθινός και με τις προθέσεις σας γιατί ο εαυτός σας , σας γνωρίζει καλά.

3.         Προσφορά στους συνανθρώπους  ίσον αυτοεκτίμηση

Οταν χρειαζόμαστε χρόνο για να ακουμπήσουμε τη σκέψη μας σε ένα  χαρτί, τότε χρειαζόμαστε χρόνο και για να ανασύρουμε το βαθύτερο ζητούμενο της ζωής μας: την προσφορά. Η προσφορά είναι ο σκοπός μας. Γράψτε στο μανιφέστο σας πόσο σημαντική είναι η προσφορά προς τους συνανθρώπους  μας, πόσο θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας, πόσο θα σας δημιουργήσει συναισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας, πόσο θα σας απελευθερώσει από τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων  ώστε στο τέλος να βρείτε την απάντηση στο σπουδαιότερο ζητούμενο της ζωής σας.

4.         Βγάλτε τον Πικάσσο από μέσα σας

Αν «πιάνουν» τα χέρια σας, μπορείτε να σχεδιάσετε  μια καλλιτεχνική εκδοχή του μανιφέστου σας , για παράδειγμα να το κάνετε πόστερ στον υπολογιστή ή ακόμα καλύτερα πάνω σε χαρτί με πινέλο και νερομπογιές ή χρωματιστά μολύβια και τέμπερες. Αν πάλι δεν "πιάνουν" ζωγραφείστε κάτι αφηρημένο, μοντέρνα ζωγραφική το λένε. Εν πάσει περιπτώσει φτιάξτε το όπως θέλετε αρκεί να σας αρέσει όταν το κοιτάτε.

5.         Από το «εγώ» στο «εμείς»... ή όχι;

Το μανιφέστο σας μπορείτενα το μοιραστείτε με άλλους ή να το κρατήσετε για σας προσωπικά. Να θυμάστε πάντως πως εδώ δεν υπάρχουν κανόνες, διασκεδάστε το, δημιουργήστε το και ο ουρανός είναι δικός σας. Η ανάπτυξη είναι ένα ουσιώδες κομμάτι της ζωής και σε αυτό προβάλλονται οι πιο καλές προθέσεις της δικιάς σας ζωής. Και μην ξεχνάτε να  συνεχίσετε να λάμπετε διότι κανείς δε μπορεί να σβήσει το φώς όσων είναι προορισμένοι για μεγάλα πράγματα.

 

Το άρθρο μου δημοσιεύτηκε εδώ:

https://www.thriveglobal.gr/arthra/pos-kai-giati-na-syntaxeis-to-prosopiko-soy-manifesto/