Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2023

Ιωάννης Καποδίστριας και Ρωξάνδρα Στούρτζα

 


«Οσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τις εκδουλεύσεις των, αλλ`ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.
Εφ`όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Α. Καποδίστριας
 
Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας μέχρι τα 56 του χρόνια που δολοφονήθηκε, κυβέρνησε προχωρώντας σε καινοτόμες για την εποχή μεταρρυθμίσεις και αλλαγές οι οποίες μεταμόρφωσαν την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ίδρυσε την πρώτη γεωργική σχολή, το πρώτο πρότυπο σχολείο, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο και το πρώτο ορφανοτροφείο της χώρας, το οποίο στέγασε τα ορφανά του αγώνα της ανεξαρτησίας
 
Πρόλαβε ωστόσο και να ερωτευθεί.
 
Επειδή λένε πως οι μόνες δημοκρατικές δυνάμεις είναι ο έρωτας και ο θάνατος , ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Ρωξάνδρα Στούρτζα είχαν βρει τον μαγικό και ανεπανάληπτο εκείνο τρόπο-αν και μακριά ο ένας από τον άλλο-να ερωτεύονται καθε μέρα από την αρχή.
 
Απόσπασμα από παλαιότερη εκπομπή στο spirtowebradio με τίτλο: "Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;"
Καλή σας ακρόαση!
Με εκτίμηση