Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

Ψευδεπίγραφο μέλλον (Future faking)


 Το  Ψευδεπίγραφο μέλλον ή Future faking είναι μια στρατηγική ερωτοτροπίας στην οποία οι ναρκισσιστές σας μιλούν λεπτομερώς για όλα τα υπέροχα πράγματα που θα κάνετε οι δυο σας μαζί στο μέλλον - το χαριτωμένο μικρό εστιατόριο που θα αγαπήσετε απόλυτα, πώς θα εξερευνήσετε περισσότερο οι δυο σας ρομαντικές πόλεις στον κόσμο, ή ακόμα και πόσα παιδιά θα έχετε οι δυο σας και πώς να τα ονομάσετε. 

Όλο αυτό το διάστημα, ακούγονται πολύ ενθουσιώδεις και ειλικρινείς. Αυτό που το κάνει να πλαστογραφεί το μέλλον, και όχι απλώς να σχεδιάζει ένα μέλλον, είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να συμβεί ποτέ. Αντί να βρίσκεστε στο δρόμο προς την ευδαιμονία, τώρα βρίσκεστε στο δρόμο προς την απογοήτευση.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι λίγο αφότου οι ναρκισσιστές πιστέψουν ότι είστε πλήρως αφοσιωμένοι και ερωτευμένοι μαζί τους, όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Τώρα που τελείωσε το κυνηγητό, οι καλές στιγμές μειώνονται. Οι ναρκισσιστές δεν είναι πολύ καλοί στη διατήρηση μιας κανονικής σχέσης. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής σχέσης, δημιούργησαν θετικό δράμα σχέσεων. Τώρα αρχίζουν να δημιουργούν αρνητικό δράμα.

 Αντί να σας επαινούν, αρχίζουν να επισημαίνουν τα ελαττώματά σας. Θα νιώσετε μια ξαφνική ψυχρότητα και αδιαφορία για τα συναισθήματά σας. Εάν μείνετε, είναι πιθανό να υποτιμηθείτε, να αγνοηθείτε ή να απορριφθείτε. Το ψευδεπίγραφο μέλλον είναι σκληρό γιατί είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, ένα μεγάλο ψέμα.! Αυτό που αρχικά σας έφερε μεγάλη ευτυχία είναι πιθανό να καταλήξει ως μια σειρά από τραυματικές απογοητεύσεις.

Πώς μοιάζει το Future faking;

Φανταστείτε ότι είστε έτοιμοι για μια σοβαρή σχέση και συναντάτε αυτό το πολύ ελκυστικό άτομο στο πρώτο ραντεβού. Όλα κινούνται γρήγορα. Μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο ραντεβού σας, αυτό το νέο άτομο φαίνεται τρελά ερωτευμένο μαζί σας. Αυτός ή αυτή επαινεί τα πάντα για εσάς. Ο νέος σας εραστής έχει ήδη αποφασίσει ότι οι δυο σας είστε το τέλειο ζευγάρι και προς έκπληξή σας, αρχίζει να σχεδιάζει ένα μέλλον μαζί σας. Μπορεί να είστε λίγο διστακτικοί. Εξάλλου, μετά βίας γνωρίζετε αυτό το άτομο. Σκέφτεστε: «Δεν είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε αυτό το είδος δέσμευσης;» Αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι ελκυστικό να βρίσκεστε επιτέλους στην παρέα κάποιου που φαίνεται να σας αρέσει και να του αρέσετε πραγματικά.

Όλα αυτά γίνονται τόσο πειστικά ώστε να αρχίσετε να αποδέχεστε το όραμα και να αρχίσετε να φαντάζεστε ένα πιθανό μέλλον μαζί — ένα μέλλον χωρίς άλλα άσχημα ραντεβού και χωρίς να αναρωτιέστε πια εάν το ραντεβού σας σας αρέσει τόσο όσο εκείνος ή εκείνη. 

Έτσι, αποφασίζετε να ακολουθήσετε τη ροή και να δείτε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να χάσετε την αληθινή αγάπη με το να είστε πολύ δύσπιστοι. Τώρα αυτό το άτομο που σχεδόν δεν γνωρίζετε αρχίζει να περιγράφει τις υπέροχες στιγμές που θα περάσετε οι δυο σας αυτό το καλοκαίρι. Σας περιγράφει με ζωηρές λεπτομέρειες όλα τα καταπληκτικά πράγματα που θα κάνετε οι δυο σας μαζί—τις ρομαντικές βόλτες στην παραλία, τα ταξίδια που θα κάνετε, ακόμη και συγγενείς και στενούς φίλους που θέλει να συναντήσετε. Αρχίζετε  δειλά δειλά να τον προσκαλείτε  για παράδειγμα  σε έναν οικογενειακό γάμο  και αυτός  συμφωνεί αμέσως. Αναπνέτε  με ανακούφιση και σκέφτεστε: «Πρέπει να είναι σοβαρή η σχέση μας. Τί στο καλό; Θα συμφωνούσε  να έρθει μαζί μου στο γάμο της ξαδέλφης μου, αν δεν ήταν ερωτευμένος μαζί μου;»

Γιατί το κάνουν αυτό οι ναρκιστιστές;;

Η γραμμή μεταξύ ειλικρίνειας και ανειλικρίνειας είναι σχεδόν αόρατη για τα άτομα με Ναρκισιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD). Τη στιγμή που σχεδιάζουν με ενθουσιασμό ένα μέλλον μαζί σας, μπορεί να αισθάνονται πραγματικά ειλικρινείς. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη ότι θα πρέπει να περιμένουν πριν μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους για ένα ρόδινο μέλλον μαζί σας. Νιώθουν ελεύθεροι να αλλάξουν γνώμη ανά πάσα στιγμή. Όταν ο έρωτάς τους εξασθενεί και χάνουν το ενδιαφέρον τους για την εκπλήρωση των μελλοντικών σχεδίων, μπορούν εύκολα να εκλογικεύσουν την αλλαγή στη σκέψη τους. 

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που  λένε οι ναρκισσιστές για αυτές τις καταστάσεις:

-Το εννοούσα όταν το είπα. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν οι συνθήκες.

-Γιατί να με κατηγορήσεις; Δεν είναι αυτός που νόμιζα ότι είναι.

-Με κορόιδεψε. Δεν του χρωστάω τίποτα.

- Ήταν διασκεδαστικό όσο κράτησε. Απλά δεν λειτούργησε μεταξύ μας.

Μερικές φορές οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν το future faking σκόπιμα ως τεχνική αποπλάνησης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σκληρό γιατί γνωρίζουν από την αρχή ότι η λαμπερή εικόνα που ζωγραφίζουν είναι εντελώς ψεύτικη. Δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν στην πραγματικότητα κανένα από τα υπέροχα πράγματα που έχουν υποσχεθεί να κάνουν μαζί σας. Απλώς εκμεταλλεύονται την επιθυμία σας για μια ερωτική, μακροχρόνια σχέση και λένε οτιδήποτε πιστεύουν ότι θα πετύχει τους στόχους τους.

 Πάνω απ' όλα, μην φοβάστε να αμφισβητήσετε ευγενικά τυχόν μελλοντικά όνειρα που σας προτείνουν οι άνθρωποι. Αν και μπορείτε να ανησυχείτε ότι θα τους πληγώσετε ή θα μειώσετε τον ενθουσιασμό τους, ζητήστε τους οποιοδήποτε κοινό μέλλον μαζί τους να περιλαμβάνει κι εσάς. Ο τρόπος που θα αντιδράσουν μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτικός. Αν δείξουν ότι το μόνο που τους νοιάζει πραγματικά είναι οι ίδιοι, οι πιθανότητες να είχατε ποτέ πραγματικά ένα μέλλον μαζί τους είναι μηδαμινές.

Καλή ανάγνωση και προσοχή!😊

Απόδοση από το εξαίρετο  https://www.psychologytoday.com