Σάββατο, Ιουνίου 11, 2022

Εκπαιδεύοντας το μυαλό μας.

 



 Από το «Αρχή  ήμισυ του παντός» του Πλάτωνα μέχρι το «Κάθε αρχή και δύσκολη» της λαϊκής σοφίας  έχουν περάσει χρόνια και χρόνια.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο είναι πολύ εύκολο. Μια νέα δίαιτα από Δευτέρα για να χάσεις μερικά κιλά για να κουμπώσει  το περσινό παντελόνι, ένα πρωτοποριακό  ταχύρυθμο πρόγραμμα ασκήσεων για να σφίξει το σώμα εν όψει της  εμφάνισης στην παραλία, και γιατί όχι, μια νέα σχέση καθώς η παλιά πάλιωσε.  Το να ξεκινάς κάτι με τις καλύτερες προθέσεις , με ζήλο και ενθουσιασμό,  είναι  το εύκολο μέρος. Το δύσκολο είναι να συνεχίσεις να το κάνεις.

Και αυτό γιατί είναι πολύ συχνό φαινόμενο ο ενθουσιασμός σου να αρχίσει να ξεθυμαίνει  σε αυτό που ξεκίνησες, να αρχίσεις να σκοντάφτεις  σε κάποια εμπόδια, ή αρχίσεις να βαριέσαι, να πλήττεις και το πιο πιθανό να αρχίσει να σου αρέσει κάτι άλλο.

Αναμφίβολα όμως  ένα τέτοιος τρόπος ζωής, το να ξεκινάμε δηλαδή  κάτι με ενθουσιασμό και στο δρόμο να το παρατάμε στη μέση ,  δεν είναι ο καλύτερος  για να ακολουθήσουμε.

Γενικά μιλώντας, είναι δύσκολο και χρειάζεται πολύς  χρόνος  και πολλή υπομονή για να μάθεις στη ζωή πράγματα πολύτιμα, σημαντικά και σπουδαία και όπως συνήθως  λένε: «Αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν όλοι».

Τίποτα όμως δεν είναι πιο αληθινό από αυτό, όταν πρόκειται για το διαλογισμό.Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσεις  με το μυαλό σου αμετακίνητο και να είσαι παρών σε ό,τι προκύψει στη συνέχεια.

Ο διαλογισμός δεν είναι μόδα ούτε τάση της εποχής. Δεν είναι επίσης ούτε μια εύκολη και γρήγορη λύση αυτοβελτίωσης. Ο διαλογισμός θέλει χρόνο για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας. Εδώ γίνεται μια αλλαγή κατεύθυνσης στον τρόπο με τον οποίο συνδέουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.Στην αρχή θα σας φανεί βουνό. Αλλά τα οφέλη  θα τα διαπιστώσετε  καθώς  θα επαναλαμβάνετε την άσκηση από λίγο και συχνά · έτσι, σιγά σιγά και με σιγουριά, θα χτίσετε συστηματικά την επίγνωση  του εαυτού σας , η οποία θα ξεκινήσει να φιλτράρει το υπόλοιπο της ζωής σας.Οσο πιο συχνά εξασκούμε την επίγνωση του ποιοί είμαστε, τόσο πιο ευεργετικός γίνεται ο διαλογισμός.

Ουσιαστικά ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που δημιουργεί έναν «εσωτερικό» παρατηρητή ο οποίος ζει μέσα μας, μας παρατηρεί και μας κατευθύνει · αυτό επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση  και την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων · θεωρείται  μάλιστα κορυφαίο μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας!

Στο διαλογισμό χρησιμοποιείται  ένας μεγάλος και ποικίλος αριθμός  διαφορετικών τεχνικών που περιλαμβάνουν αναπόληση, συγκέντρωση, χρήση φυσικών ήχων ,ασκήσεις αναπνοής κλπ. Αυτές οι τεχνικές δουλεύουν σε διαφορετικά επίπεδα όπως, στις αισθήσεις, στο νου, στη διάνοια και στα συναισθήματα.

Ο πραγματικός σκοπός του διαλογισμού είναι να συνδέσει τον εαυτό με το βαθύτερο εσωτερικό εαυτό.

Χιλιάδες έρευνες που μελετούν τις πρακτικές και τα αποτελέσματα του διαλογισμού συμφωνούν πως, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, οι  πιέσεις που έχουν συσσωρευθεί  υποχωρούν σταδιακά και η ενέργεια αυξάνει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται θετικά η υγεία του ανθρώπου.

Στα αποτελέσματα των ερευνών αναφέρεται η μείωση του άγχους, της ανησυχίας, της κατάθλιψης και του πόνου, οι διαταραχές της διάθεσης,  η  βελτίωση της μνήμης και της αποτελεσματικότητας ακόμα και στην εργασία.

Βέβαια η επαναλαμβανόμενη φύση του διαλογισμού μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του μυαλού μας. Καθώς το εκπαιδεύουμε μπορεί να βαρεθεί, να πλήξει, να αδιαφορήσει ή να βρει δικαιολογίες για να σταματήσει . Μπορούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι, αφού τελειώσαμε μια βασική σειρά μαθημάτων, δε χρειαζόμαστε άλλα.

Το κλειδί  λοιπόν είναι το κίνητρο. Αν αφιερώσουμε χρόνο να αποσαφηνίσουμε τις αρχές του διαλογισμού δηλαδή να κατανοήσουμε το σωστό τρόπο που πρέπει να προσεγγίσουμε την τεχνική του  και να εκτιμήσουμε τη  δυνατότητά του να μεταμορφώσει τις ζωές μας, δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα για να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πρέπει να είναι σαφές στο κίνητρό μας  το γεγονός ότι γνωρίζουμε για ποιο λόγο κάνουμε αυτό που κάνουμε και έτσι σπάνια θα έχουμε πρόβλημα για να διαθέσουμε τα 10  λεπτά που χρειάζονται.

Το καλό με αυτό το 10λεπτο διάλειμμα είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε εκ των προτέρων ποιο είναι το κίνητρό μας.

Ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το διαλογισμό μπορεί να αλλάξει καθώς περνούν οι εβδομάδες και τα χρόνια. Το κίνητρο επίσης μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου είτε με την αλλαγή των περιστάσεων ή των συνθηκών, ακόμη και με μια μεταστροφή της προοπτικής μας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς όσο πιο δυνατό και σαφές  είναι το κίνητρό μας  τόσο πιο εύκολο είναι να το εφαρμόσουμε.Είναι ξεκάθαρο ότι, όσο πιο ευρεία και αλτρουϊστική είναι η πρόθεσή μας,  τόσο πιο εύκολα μπορείνα συνεχιστεί αυτή η πρακτική ανεξάρτητα από τα εμπόδια που πιθανό να εμφανιστούν στο δρόμο.

Αλλά αξίζει πάντα να θυμόμαστε ότι το κίνητρό μας  δεν καθορίζει μόνο την εμπειρία  του διαλογισμού αλλά επίσης και το όφελος που βιώνουμε στη ζωή μας με το διαλογισμό ως αποτέλεσμα θετικών βιωμάτων τα οποία με τη σειρά τους αναβαθμίζουν τον χαρακτήρα μας.

Αυτά τα 10  λεπτά - που χρειάζονται - θα μπορούσαν να είναι  ένα μεγαλειώδες δώρο στον εαυτό μας!

Για το: www.thriveglobal.gr