Σάββατο, Απριλίου 22, 2023

Το να χάσουμε την πίστη μας μπορεί να είναι επώδυνο δεν είναι όμως πάντα κακό!

 

     Σε μια ανώτερη δύναμη ή στην ανθρωπότητα, στον άνθρωπό μας ή ακόμα και στον εαυτό σας, η πίστη μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας και η απώλειά της μπορεί να είναι μια οδυνηρή και δύσκολη εμπειρία.

       Είναι φυσικό και σύνηθες να αμφισβητούμε τις πεποιθήσεις μας από καιρό σε καιρό, θρησκευτικές, πνευματικές ή βασισμένες σε αξίες. Μπορεί να αμφισβητήσουμε την ύπαρξη του Θεού ή αν δεν είμαστε θρησκευόμενοι, μπορεί να αναρωτηθούμε αν η ανθρωπότητα είναι πραγματικά καλή και αν αξίζει να πολεμήσουμε για τις αξίες μας.
 
      Πίστη σημαίνει μια ισχυρή πεποίθηση σε κάτι ή σε κάποιον. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πίστη με τη θρησκεία. Οι διάφορες θρησκείες συχνά ενθαρρύνουν τους οπαδούς να πιστεύουν στον Θεό ή σε μια Ανώτερη Δύναμη και στις θρησκευτικές τους διδασκαλίες.
Εάν δεν ανήκουμε στους θρησκευόμενους , μπορούμε να έχουμε πίστη για παράδειγμα στην ανθρωπιά, στο σύμπαν, σε μια αξία- όπως η ισότητα ή η απελευθέρωση- σε μια ιδέα (για παράδειγμα μια κοινωνία ισότητας) ή ακόμα πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό.
       Η πίστη είναι μια ισχυρή, διαρκής πεποίθηση σε κάτι ή σε κάποιον. Όταν έχεις πίστη αισθάνεσαι ισχυρός και σίγουρος για τις ικανότητές σου. Η πίστη πιθανότατα επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε. Με άλλα λόγια, μας δίνει ελπίδα, ακόμα κι όταν έχουμε ελάχιστους λόγους να αισιοδοξούμε.
      Τώρα το να χάσουμε την πίστη μας μπορεί να είναι δύσκολο γιατί χάνουμε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα με αποτέλεσμα να αισθανθούμε πως είμαστε χωρίς προορισμό και να αμφιβάλλουμε για τις επιλογές μας.
Αν ανήκουμε στους θρησκευόμενους, η πίστη πιθανότατα επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας, από την κοινότητά μας μέχρι τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
  
   -Αλλά το να χάσουμε την πίστη μας δεν είναι πάντα κακό!
 
   Μπορεί να σημαίνει επανεξέταση όλων εκείνων των πτυχών της ζωής, που μπορεί να διαταράξουν τις σχέσεις, τις ρουτίνες και τα σχέδιά μας.
     Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τις αξίες μας, κάτι που μπορεί να δώσει νέα ζωή στις πνευματικές μας πεποιθήσεις. Το να αμφισβητήσουμε τη θρησκεία σας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τη σχέση σας με τον Θεό ή με μια Ανώτερη Δύναμη είτε ακόμα και να επιλέξουμε ένα πνευματικό μονοπάτι που ευθυγραμμίζεται με τα πιστεύω μας.
     Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αμφισβητήσουμε τις αξίες μας ή να απογοητευτούμε από τη θρησκεία ή την κοινωνία όπως:
-Τραυματικές εμπειρίες που μας κάνουν να αμφιβάλλουμε εάν ο Θεός μας είναι πραγματικά καλοπροαίρετος
-Ανησυχίες ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος
-Βιώνοντας ένα πένθος να αναρωτηθούμε αν αξίζει η ζωή.
-Αίσθημα μοναξιάς και αποσύνδεσης από τους άλλους .
-Αλλαγές στη ζωή που μας κάνουν να επαναξιολογήσουμε τις ιδέες μας.
      Όσον αφορά στη θρησκεία, μπορεί να χάσουμε την πίστη μας αν:
-συναντούμε άτομα της θρησκείας μας που δεν εφαρμόζουν αυτό που κηρύττουν.
- είμαστε μάρτυρες ή αντιμετωπίζουμε κακοποίηση ή διάκριση από θρησκευτικούς ηγέτες.
-επαναξιολογούμε τις αξίες μας και διαπιστώνουμε ότι δεν ταιριάζουν με τη θρησκεία μας.
-ανακαλύπτουμε αναλήθειες σε ορισμένες θρησκευτικές διδασκαλίες.
 
     Είναι λοιπόν σύνηθες να βιώνουμε αμφιβολίες και κάποια στιγμή της ζωής μας μπορεί να αποφασίσουμε ενεργά να αποσυρθούμε ή να αλλάξουμε θρησκεία.
      Εάν συμβεί αυτό πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να θρηνήσει την προηγούμενη πίστη μας. Το δικαιούται!
Αλλωστε όλα θέλουν το χρόνο τους!
 
 Απόδοση από το https://psychcentral.com